Zorgechtpaar Klaas en Els: 'Kwaliteit van leven behouden'

RODEN - Het Gastenhuis wordt gerund door Klaas Notenbomer en Els Luijten. Klaas is in Roden goed bekend, hij heeft er jaren gewoond.

Els is bijna 25 jaar werkzaam geweest in de chronische psychiatrie als psycholoog en gedragstherapeut. Een gebied waarin je vrijwel dagelijks bezig bent met de vraag hoe je mensen met een aandoening zoveel mogelijk autonomie kunt laten behouden of kunt teruggeven. Hierbij heeft ze ervaren dat er vaak veel mogelijk is met de juiste inzet en ondersteuning. Klaas werkte in zijn loopbaan als verpleegkundige in de psychiatrie, als psycholoog in de bedrijfsgezondheidszorg en als zelfstandig organisatieadviseur. Ook voor hem is het een uitdaging om mensen in staat te stellen zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te blijven voeren. Ook als dat om welke reden dan ook wat minder makkelijk gaat. Samen wonen ze al 25 jaar in Assen. Ze hebben twee kinderen. "Maaike is al even het huis uit en woont en studeert in Utrecht. Gijs doet binnenkort eindexamen en verheugt zich nu al op het studentenleven. Met ons vieren delen we de liefde voor de natuur en het reizen in binnen- en buitenland: we hebben al heel wat bergen bedwongen en steden bezocht. Maar we vinden het ook heerlijk om lui op de bank een film te kijken of samen te kokkerellen en een fijne avond door te brengen met goede vrienden." Gijs en Maaike vinden het heel stoer van hun ouders dat ze deze stap zetten. Gelukkig kennen ze Roden al goed omdat Klaas er vandaan komt en veel familie daar nog woont. Voor Gijs en Maaike betekent het dat ze in Roden ook nog een beetje “thuis” kunnen komen.

Ingrijpend

"Hoe ingrijpend dementie kan zijn voor mensen en hun omgeving maken we op dit moment zelf mee. In onze eigen familie. Het is zeker geen gemakkelijk proces. Maar we merken dat de manier waarop we er mee omgaan dit proces wel beter draaglijk kan maken. Zo worden we keer op keer bevestigd in onze visie dat het belangrijk is om je te blijven richten op wat iemand nog wel kan. We creëren er momenten mee waarvan iedereen heel erg kan genieten. Ook het simpele feit dat we er als familie voor elkaar zijn, is ontzettend waardevol. Voor ons reden te meer om er voor te zorgen dat daar in ons Gastenhuis straks alle ruimte voor is." "We willen mensen helpen om zoveel mogelijk kwaliteit van leven te behouden wanneer ze door hun ziekte kwetsbaar worden. Dat is onze belangrijkste drijfveer. We zullen daarom altijd blijven zoeken naar wat mensen nog wel kunnen. Uiteraard in goed overleg met henzelf en met de personen die het dichtst bij hen staan. Want het hebben van zeggenschap over je eigen leven, is een groot goed." In hun Gastenhuis willen Klaas en Els een omgeving bieden die veilig en vertrouwd is. "Als het ook maar even kan willen ze aansluiten op dat wat voor hun gasten, familie en mantelzorgers belangrijk is. En dat doen ze natuurlijk niet met z’n tweeën. Om zich heen verzamelen ze een enthousiast en deskundig team van mensen. Allen met het hart op de goede plek en dezelfde visie op zorg." Meer info www.hetgastenhuis.nl/roden .