Nieuwe voorzitter stichting Woldzigt Roderwolde

RODERWOLDE - Stichting Woldzigt Roderwolde heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. Harm Jansen uit Roden heeft de hamer overgenomen van Piet Boelen.

De beheersstichting bekommert zich al jaren over het wel en wee van de imposante olie- en korenmolen in het dorp. Jansen, ook vrijwillig molenaar, heeft er zin in. "Het is nog wel een beetje vreemd. Het is ook een beetje dubbel, de oude voorzitter ging weg en er was geen tegenkandidaat. Ik was trouwens ook benaderd voor deze functie en ben blij dat ik onze club wat aan kan sturen. Dat is in hoofdzaak mijn doel. Vanaf ongeveer 2002 is een en ander binnen de stichting officieel geworden, voordien leidde Piet Boelen het al." "Dat is nu dus zo'n vijftien jaar, er is in die periode wel iets neergezet. Een groep van 20 enthousiaste vrijwilligers. Er is een samenwerkingsverband tussen bestuur en leden. Ik ben trouwens ook lid van stichting Het Drents Landschap, die sinds kort de molen in eigendom heeft", aldus Jansen. Hij is vrijwillig molenaar sinds februari 2009, en in september 2010 geslaagd voor het diploma. "De opleiding volgde ik bij Sicco Fockens op de Noordenveld in Norg. Ik ben ook voorzitter van de afdeling Drenthe van Gilde van Vrijwillige Molenaars sinds oktober 2011 en hou me bezig met de opleidingscoördinatie." Jansen (70) draait ook op Woldzigt, als reservemolenaar na molenaar/beheerder Dirk Magré, en is vrijwillig olieslager. "Dat doe ik al sinds mijn opleiding. De Woldzigt is een prachtige molen om me voor in te zetten, ook gezien de activiteiten. Zoals de 24 uurs marathon. Ik blijf overigens nog even in Norg draaien want Roderwolde neemt me niet voor de honderd procent in beslag. Daar is het vooral in de zomer wat drukker." "Het mooie van molenaar zijn, besmet zijn met virus, is dat je een historisch, mechanisch apparaat,  een monument, een motor draaiende houdt en de kennis daarvan overdraagt aan het publiek en de volgende generatie vrijwillige molenaars. Het vrijwillig molenaarschap wordt waarschijnlijk - het is al Unesco-technisch goedgekeurd - geplaatst op de lijst van immaterieel Werelderfgoed. Wat dat betekent? Misschien dat wegen en kanalen om subsidies te krijgen wat beter worden", lacht Jansen. "Hoe dan ook, een molen heeft op mijn altijd een aantrekkingskracht gehad. Het is bovendien nog steeds groene energie. Het geeft wel een kick dat je dat als molenaar mag sturen."

Olieslager

Voorganger Piet Boelen blijft vrijwilliger in de stichting. "Vlak voor 150 jarig bestaan, rond 2002, was ik olieslager. Er was eens een oproep inde dorpskrant, toen heb ik me met een kameraad aangemeld. Ik heb nu de bestuurstaken neergelegd, maar blijf olieslager en zit nog in museumcommissie. Ik heb het zo'n zestien jaar gedaan, we hebben nu een mooie, stabiele periode met een nieuwe eigenaar. En met molenaar Dirk Magré loopt het prima", aldus Boelen. Een van de jaarlijkse hoogtepunten is voor hem dat in het begin van het seizoen, de molen met hele ploeg van boven naar beneden wordt schoongemaakt. En het 24 uur achtereen olieslaan." Het bestuur had ook oog voor de molenomgeving, de biotoop, vanwege kans op windbelemmering. "Dat is altijd een aandachtspunt. Het milieu is echter ook belangrijk, daar moet je  een mix in vinden. Ik hoop trouwens dat we de bezoekersaantallen nog wat hoger krijgen, ook door scholen. Je wilt dit alles graag aan de jeugd overdragen. Er is nu een plan ontwikkeld voor educatie richting scholen, dat komt wel van de grond. En onderhoud moet stichting nu meer zelf  oppakken. Daar moeten we een balans in vinden... De zorgboerderij van Albert Boelens in Peize wil het onderhoud van de molen op zich nemen. . Zij zijn heel trots om met de molen te werken. Het aanzicht van de molen is een visitekaartje, en hij staat er nu - met de tuin - netjes bij." De contacten met Het Drentse Landschap zijn positief. "Alleen maar lof. En de nieuwe eigenaar biedt nieuwe kansen, als intermediair van natuleum, een natuurlijke vervanger van carbolineum. Op 200 liter van natuleum gebruiken ze 155 lijnolie. Wij zijn druk bezig om dat uit te leveren aan de producent, en Het Drentse Landschap is een belangrijke afnamekandidaat voor het behandelen van bijvoorbeeld veldschuren. Dat geeft nieuwe mogelijkheden. We konden nooit die hoeveelheid lijnolie kwijt... En lijnzaad is nog voldoende bereikbaar." (F0to's Germ Geersing.)