Veurlezen in de streektaol in Noordenveld

RODEN - ‘Taal is mens en mens is taal’. Streektaal maakt daar onlosmakelijk deel vanuit. In Drenthe is het de streektaalorganisatie ‘Huus van de Taol’ die middels diverse activiteiten de aandacht voor de streektaal, specifiek ‘het Drents’, promoot en daarmee levendig houdt.

Een jaarlijks terugkerende activiteit van het ‘Huus van de Taol’ is het voorlezen in het Drents, door vrijwilligers, op basisscholen binnen geheel Drenthe. Ook op meerdere basisscholen binnen Noordenveld. Via Kunst&CultuurDrenthe en in samenwerking met Cultuurmenu Noordenveld is het voorlezen dit schooljaar voor het eerst opgenomen in het cultuurmenu-programma voor alle basisscholen binnen de gemeente Noordenveld. Bedoeld voor alle leerlingen van de groepen 1 t/m 8.

Burgemeester

Reeds deze maand wordt er op diverse basisscholen voorgelezen, maar uiteraard ook in maart en ook nog op 1 april. Burgemeester Klaas Smid en cultuurwethouder Alex Wekema, alsmede de bekende RTV Drenthe presentatrice Herma Stroetinga (oud-inwoonster van Een en Norg) behoren tot de veurlezers. Burgemeester Klaas Smid leest op maandag 14 maart van 9-9.30 uur voor op De Elsakker te Westervelde (en wordt begeleid door oud-taolschulte Harm Soegies) en op vrijdag 1 april van 9.30-10.00 uur leest de burgemeester voor op De Tandem te Roden (en wordt begeleid door keurnoot Jans Geerts). Wethouder Wekema leest op donderdag 31 maart van 9-10 uur voor op ‘t Hoge Holt te Roden (en wordt begeleid door taolschulte Jan Kemkers). Herma Stroetinga leest op woensdag 9 maart van 9-10.15 uur voor op Het Valkhof te Roden (bij de jongste groepen).