Gevangenismuseum in teken van Bajesdag

VEENHUIZEN - Het Gevangenismuseum staat zaterdag 21 mei in het teken van de jaarlijkse Bajesdag.

Van politieonderzoek tot rechtszaak, van detentie tot vrijlating én daarna. Het programma is ook dit jaar weer verder uitgebreid en vernieuwd. Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen van de forensische opsporingsdienst van de politie, een echte rechtszaak bijwonen, met de rechter meedenken over de strafmaat en praten met een ex-gedetineerde. Het bikersteam van DV&O laat in spectaculaire demonstraties zien hoe zij hun fiets gebruiken als wapen, schild, of aanhoudingsmiddel. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Zij mogen de gevangenis-ME bekogelen, een rondrit maken in een cellenbus, zich laten besnuffelen door een drugshond, of de paarden van de bereden politie aaien. En er is nog veel meer te beleven voor jong en oud.

Arbeidscomplex

Exclusief voor de Bajesdag opent het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem de deuren voor het publiek. Hier kan men onder meer zien wat voor werkzaamheden gedetineerden verrichten en Bajessoep proeven, gemaakt van groenten die gekweekt zijn in het Agrarisch bedrijf van deze gevangenis. Op de informatiemarkt presenteren organisaties zich die betrokken zijn bij diverse onderdelen van de rechtsketen, zoals Reclassering Noord, Raad voor de Kinderbescherming, Exodus, BadBoysBrand en InMade.

Bouwpakket

Bij de stand van Collectie Veenhuizen kunnen bezoekers met hun kinderen meedoen met de korte workshop SamenWerkt. Ze maken dan met elkaar een bouwpakket, net als tijdens het bezoek van kinderen aan hun vader in de gevangenis. Het complete programma is te vinden op: www.gevangenismuseum.nl. Het Gevangenismuseum organiseert de Bajesdag in samenwerking met de PI Veenhuizen, Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), Rechtbank Noord Nederland en de Politie Basisteam Noord Drenthe. Het programma is van 10.00-17.00 uur. Entree volwassenen: 3 euro, kinderen 4 t/m 12 jaar 1,50 euro (inclusief entree Gevangenismuseum en bezoek aan het arbeidsbedrijf van PI Esserheem).