Rode Kruis/IVN avondtocht anno 1968

PEIZE - De de 49­ste Peizer Rode Kruis/IVN avondrit door het Drentse land zit er op. Donderdag genoten weer velen van het uitstapje.

Het begon in 1968 toen IVN-lid Geert Rossing in de ledenvergadering met een voorstel kwam om een autorit te gaan organiseren voor mensen die er bijna nooit uit kwamen , de zogenaamde thuisblijvers. Het idee werd voordien besproken in een vergadering van het Rode Kruis met Rossing's vrouw Jennie en onder anderen dokter Swierstra. Jennie besprak dat met Geert en zodoende kwam het in de IVN-vergadering terecht. Het voorstel werd aangenomen en Albert Kosters, Wim Tienkamp en Jan van Bergen meldden zich aan om een rit uit te zetten. Dit werd een groot succes , want op de eerste avondrit moesten er 23 personen in 8 auto's meerijden, die gratis beschikbaar werden gesteld door IVN'ers.

Rolstoelers

Hoogtepunt door de jaren heen was vervoerd worden. In 1986 werd voor het eerst een Rode Kruis bus ingeschakeld om rolstoelers mee te nemen. In 1972 kwam Jan Perton het drietal versterken. Geert, Albert en Wim zijn er niet meer  en Jan Perton verhuisde naar Duitsland, dus deed de overgebleven Jan van Bergen het jaren alleen. Het is nu negen jaar geleden dat Jan na 40 jaar aangaf om te stoppen , nu verzorgt Henk Timmerman de reis alweer negen jaar , met succes. Afgelopen donderdag is tocht 49 gereden met 14 luxe auto's en 3 Rode Kruis bussen, hierin worden rolstoelers vervoerd. Volgend jaar hopen de Peizers dus de 50­ste rit te rijden. Nieuwe jurk De avondtochten hebben diverse opmerkelijkheden opgeleverd, weet Jan van Bergen.  "Een mevrouw kocht ieder jaar als ze mee ging een nieuwe jurk. Twee zussen hadden elkaar al jaren niet gezien en kwamen puur toevallig in dezelfde auto terecht. En een echtpaar dat op dezelfde dag 50 jaar getrouwd was, stelde het huwelijksfeest nota bene een dag uit", aldus de Peizer. En waren diverse mijlpalen. Voor aanvang van de 30­ste rit werden Jan, Albert en Jan verrast door het Rode Kruis met een zilveren herinneringsmunt. Ook jarenlang werd een ontspanningsavond georganiseerd in café Ensing en daar traden o.a. op het Eelder Shanty koor, Kees Bos met een muzikale kwis, Cabaret Jan Plezier, Excelsior met toneelstuk, om maar iets te noemen...