Bijzondere vondst in Leekstermeer

NIETAP - Tijdens surflessen van het SYT (Surfing Young Talents), zondag bij watersportcentrum Cnossen aan het Leekstermeer, hebben de surfers een bijzondere vondst gedaan.

Halverwege het Leekstermeer, aan de noordzijde, stond instructeur Bas Lammers op een groot voorwerp. Hij tilde eerst het wiel boven water en even later de as. Samen met een paar surfers werd de vondst in een motorboot getild. Op de wal aangekomen bleek er veel belangstelling te zijn. Na een beetje rondvragen vermoedden de vinders dat het gaat om het wiel en de as van een oude kar of koets.

Legende

De 'legende' van de Van Panhuys-familie, eertijds bewoners van de borg Nienoord in Leek, is niet te koppelen aan de onderdelen. Die reed in het begin van de vorige eeuw ter hoogte van Groningen in het Hoendiep en verdronk jammerlijk (helaas geen legende, maar waar gebeurd). Mogelijk ligt er nog meer van de kar/koets, maar dit blijft vooralsnog een mysterie. Indien iemand een idee heeft voor de determinatie en manieren voor conservatie horen wij dat graag. De vondsten zijn nu te bezichtigen bij Cnossen Leekstermeer.