Tips van Wegenwachter Wiannes

BUNNE - Wiannes Enting ziet zo nu en dan pechgevallen, die hun oorzaak vinden in matig onderhoud. Een goede staat van de auto is juist in deze vakantieperiode van belang.

Auto's hebben tegenwoordig veel elektronica en computers. "Of dat lastiger is? Deels wel, deels niet. Door de vele componenten is het aardig volgebouwd en kun je moeilijker bij onderdelen komen. Het is mooi dat je nu aan de hand van tester, uitleescomputer, kijken wat voor storingsmelding binnenkomt. " Belangrijk is de goede toestand van aandrijfriemen. "Door veelvuldig gebruik van de airco wordt de riem zwaar belast. Vroeger hoefde hij weinig aan te drijven, maar het wordt wel eens onderschat wat zo'n riem te verduren krijgt. Ook wat de koeling van de motor betreft, bijvoorbeeld met een caravan rijden in de bergen."

Drie wielen

Enkele jaren geleden zag Enting een busje op drie wielen een parkeerplaats oprijden, hij reed op een remschijf. Het losgeraakte wiel belandde in de middenberm. Of uitlaten die er af vallen, of dubbel onder auto klappen. Ooit trof ik een auto aan waarvan de motorkap opengeklapt was.  Hij had het voorraam er uit gedrukt, en het dak ingedrukt. Ach, je went er ook aan... Vroeger maakte zoiets meer indruk." Vakantietips heeft de Wegenwachter genoeg. "De bandenspanning moet goed zijn. Beter iets te veel dan te weinig... Een slappe band wordt namelijk heel warm, zeker in warme landen, dat kan een klapband veroorzaken. En voor de caravan moet je de juiste band hebben. Natuurlijk ook de vloeistoffen goed controleren en aandrijfriemen zijn heel belangrijk."

Olie

"Het is handig een liter olie en koelvloeistof van de juiste soort mee te nemen... dan kun je zonodig ter plaatse bijvullen. Je weet dan bovendien wat er in de auto hoort... Verder is het bijvoorbeeld raadzaam om te controleren of een (los) sleepoog aanwezig is. Dat geldt ook voor de handleiding van de auto, zeker voor zekeringen. Ook is het verstandig de auto en eventuele aanhanger of caravan tijdig te controleren, dan kun je nog actie ondernemen. En het geeft geen onnodige stress."" Als Enting een bestuurder geholpen heeft, wacht hij nog even... "Ik wil graag zien dat mensen wegrijden dat alles in orde is..."