Bom Roden onschadelijk gemaakt

RODEN - De vliegtuigbom onder de Albertsbaan levert geen gevaar meer op. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft donderdag geconstateerd dat de ontsteking na de inslag al afgebroken was.

Burgemeester Klaas Smid - net thuis in Hoogeveen aangeschoven voor de macaroni - kon meteen weer naar Roden. Hij was zichtbaar opgelucht over de voorspoedige afloop van de bommenaffaire.

Gunstig

"Het leek aanvankelijk lastig te worden, we verwachtten pas morgen meer te kunnen doen. Ik werd in het begin van de avond gebeld met de mededeling, dat sprake was van het meest gunstige scenario. De ontsteking is donderdagavond veilig gesteld. Daarmee was alle explosiegevaar geweken." Commandant Dennis van der Meulen van de maritieme afdeling van de EOD liet weten, dat de 'bouwput' ondanks de bronbemaling weer vol liep. "Dat water kwam uit de 'tunnel' van de inslag, die was er nog steeds. Maar toen dat stopte, kwam alles in een stroomversnelling."

Afgeketst

De bom is - tegen de verwachting  in - een 250 lbs, en geen 500 ponder. "Van een ouder type, met de een chemische lange onsteker aan de achterzijde. Die was afgebroken, vermoedelijk omdat de bom op een kei was afgeketst en gedraaid was. Het slechtst denkbare, maar het beste scenario", aldus Van der Meulen. De bom, met nog 33 kilo stabiele springstof, wordt vrijdag op een andere locatie tot ontploffing gebracht. De bom is ongeveer 70 centimeter lang met een diameter van ongeveer 26 centimeter." Smid gaat er van uit, dat hiermee de bommenkwestie kan worden afgerond.