WDOB: 'gezelligheid, en alles zelf doen'

EEN - Nog even, en de toneelamateurs uit Een doen hun verenigingsnaam weer eer aan: WDOB, ofwel Wij Doen Ons Best. Geertje Giezen-Auwema is het langst (spelend) lid, al 43 jaar. "Wat bijzonder is aan WDOB? De gezelligheid, en alles zelf doen'. 

WDOB telt momenteel 20 leden, die elke dinsdag oefenen onder regie van Janna Koops, die ook de Speelgroep Norg heeft geleid. De leden repeteren in café Hofsteenge, meestal beginnen ze in augustus.  "Ik kwam bij de vereniging op de bruiloft van Binus en Janna", verwijst Geertje naar de eigenaren van het café. "Wim van Dijk vroeg me. In die tijd  mochten trouwens alleen inwoners van Een lid worden. Nu zijn er ook leden die buiten het dorp wonen, maar er wel een binding mee hebben." "We hebben er sinds kort drie jonge 'wichter' bij. Nu nog wat jongens, want daar ontbreekt het aan. We hadden eerder Rene Wiegers uit Een als regisseur, maar hij kon het om gezondheidsredenen niet langer doen. Janna Koops was al assistent-regisseur tijdens de voorstelling op de Zwartendijksterschans", vertelt de toneelspeelster. Al vele jaren wordt in café Hofsteenge gespeeld. "Vroeger was het om en om met café Beijert, de andere kroeg in het dorp." Het aantal leden is altijd vrij gelijk gebleven, het is ook genoeg. Binus' echtgenote Janna is het langst lid, maar ze speelt niet meer.

Jubileum

"Het mooie is dat de leden van WDOB alles zelf maken, ook de coulissen en het decor. Elk jaar moet er weer iets nieuws komen, we houden het allemaal in eigen hand. Volgend jaar is trouwens het jubileumjaar, dan bestaan we 80 jaar. Bij het 50-jarig bestaan was er een receptie, waarvoor ook oud-leden waren uitgenodigd. Eén groot feest", blikt Geertje terug. De locatie bevalt prima. "Het is niet groot, maar we kunnen er prima vertoeven. De ruimte is soms wel wat beperkt.  Vroeger was het nog minder, dan had je ook een straalkacheltje met dekentje als je souffleren moest. Da heb ik ook gedaan, en grimeuse, en alle bestuurstaken. Dat laten we nu aan de jeugd over, daar moet je zuinig op zijn. Want zo'n vereniging als dit moet je behouden." De uitvoeringen zijn sinds jaar en dag in december. "Eerder maakte je met de gemeente afspraken, want Langelo en Westervelde hadden het tegelijkertijd. En het is jammer als er meerdere uitvoeringen tegelijk zijn. Als zusterverenigingen gaan we naar elkaar toe, en vorig jaar op de schans kwamen vertegenwoordigers van die clubs ook kijken. Zo krijg je wel een band. We hebben twee keer op de schans gespeeld en nu komt er een eenakterfestival in De Brinkhof in Norg. Daar willen we ook wel aan meedoen. Je hoort het niet veel meer, over zo'n festival. De finale is in Ogtereop in Meppel. Er zijn nog leden 'over', we kunnen dus wat verdelen."

Zwembroek

"Het is elk jaar weer mooi en gezellig. Wat hoogtepunten zijn? Ach, alles is mooi. We hadden ooit een speler in zwembroek, Jan Roelof Tamminga. Hij moest op, maar is nooit op geweest. In het stuk was een gedeelte met juist zijn rol overgeslagen. En het was maar een klein rolletje, dat kon je niet meer terughalen. Daar wordt nog vaak over gelachen", lacht de Eener toneelamateur. Er wordt wel minder gespeeld dan voorheen. "Vroeger gingen we ook vaak weg om te spelen, naar bijvoorbeeld Wachtum of Beatrixoord.Maar daar is niet zoveel belangstelling meer voor, ook vanwege tijd en kosten", legt Geertje uit. Echtgenoot Cees is overigens geen lid. "Maar hij gaat altijd wel kijken. Omdat ik lid ben", lacht ze. De uitvoeringen zijn vrijdag 16 en zaterdag 17 december met bal na op de zaterdagavond, in Café Hofsteenge in Een. Op het programma staat een komedie in drie bedrijven, geschreven door Carl Slotboom: ‘Wie van de drie’. De kaartverkoop is dinsdag 6 december en donderdag 8 december van 19.00 tot 21.00 uur in genoemd café.