Nieuwe feiten over bombardement Roden in boek

RODEN - Deel 2 van het boek over het bombardement op Roden nadert zijn voltooiing. Tjerk Karsijns is bezig de laatste puntjes op de i te zetten. Samen met deel 1 zal het boek meer dan 190 pagina’s gaan tellen.

Na grondig onderzoek, met heel veel mails en telefoontjes over en weer naar Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland, zijn er veel nieuwe feiten te melden. Er komt een uitgebreid verslag over het vliegtuig dat Roden bombardeerde. De hele geschiedenis van het toestel is uitgeplozen en kent een indrukwekkend slot. Het diende in verschillende squadrons, met diverse bemanningen. Ook is nu voor de volle 100% vastgesteld in welke staat het vliegtuig verkeerde toen het boven Roden vloog. Tientallen mensen en instanties in het buitenland hebben Karsijns geholpen zoveel mogelijk gegevens boven water te krijgen. Op diverse sites in het buitenland is Karsijns' oproep gepubliceerd om inlichtingen te krijgen over vliegtuig en bemanning. Velen reageerden. Dan werden van de maanden voor en na het bombardement op Roden alle vluchtrapporten van de RAF bekeken. Daaruit komt het bewijs dat bemanningsleden dikwijls in dezelfde samenstelling op pad gingen. Opmerkelijk mag worden genoemd dat Karsijns contact heeft met een kleinzoon van een piloot die in hetzelfde vliegtuig vloog dat Roden bombardeerde. Hij schreef een boek over de belevenissen van zijn grootvader en het vliegtuig van “Roden” wordt er meerdere keren in genoemd. Zijn grootvader vloog meerdere missies in het toestel, naar meerdere doelen, met verschillende bemanningen. Hij was tevens instructeur en vloog onder andere met enkele bemanningsleden die Roden bombardeerden.

Enthousiast

De kleinzoon was enthousiast over het verhaal van Roden en verstrekte veel gegevens. Tot op heden zijn vijf van de zes bemanningsleden die boven Roden vlogen getraceerd. Hun achtergrond staat vermeld in het boek. Naar het zesde bemanningslid wordt nog onderzoek gedaan. Samen met de unieke foto’s van het onderzoek van Leemans en de nieuwe feiten rond het bombardement wordt het een indrukwekkend verhaal. Hoeveel boeken er worden gedrukt is nog niet bekend. Aangezien Karsijns geen enkele geldelijke steun of verdere support ontvangt en dus zelf alle kosten moet ophoesten, worden slechts boeken gedrukt naar het aantal aanvragen, die tot dusverre voornamelijk uit het land komen. In ieder geval zal er geen vervolgdruk komen. Ook de prijs van het boek is nog niet bekend. Een en ander hangt af van de aantallen die zullen worden gedrukt. Belangstellenden kunnen een boek reserveren via telefoon 06-25369159.