Kunst centraal op nieuw festival in Roden

Roden - De eerste editie van het nieuwe festival ‘Wat ’n Kunst’ zet de gemeente Noordenveld 1, 2 en 3 september volledig in het teken van kunst, muziek en gezelligheid. Fokko Rijkens is één van de initiatiefnemers.

,,Ik heb ooit Kunstmomenten Noordenveld opgericht en geef zelf cursussen in mijn atelier in Roderwolde en in de jaren negentig bij de Teken en Schilderclub. Ik heb toen al gemerkt hoe actief de kunstenaars in Noordenveld zijn.” In 2007 kwam Fokko in Roderwolde wonen. Het idee voor het festival ontstond naar aanleiding van een Stobbenkunst-tentoonstelling in Roderwolde waar in mijn atelier Jos Apeldoorn uit Bergen exposeerde. ,,Wij hadden het een hele tijd over hoe Bergen was en wat hij daar deed.” Het ging onder meer over meerdaagse kunstfestivals daar. ,,Ik dacht, waarom doen we dat hier ook niet. Het zou leuk zijn om hier in Noordenveld hetzelfde principe toe te passen.”

Basis

Samen met Piet van Houten die veel van de muziekbranche weet legde Fokko de basis voor het festival. Ook de Culturele Kring Roden is erbij betrokken. ,,We zijn rustig begonnen en hebben verschillende mensen en groepen benaderd met ieder hun eigen kwaliteiten.” Onder meer kunstschilder Matthijs Röling, buitenschilder Joost Doornik en cartoonist Siegfried Woldhek zegden hun medewerking toe. ,,We wilden het ook breed trekken, met een kunstmarkt(zondag 3 september) en vele kunstdemonstraties (zaterdag 2 september)” Wat ’n kunst begint vrijdag 1 september met de masterclasses voor professionals en amateurs. Deze masterclasses waren snel volgeboekt zoals de masterclass van Matthijs Röling en het bekende model Geke Hankel. De masterclasses vinden plaats in het atelier van de Teken- en Schildersgroep Roden, Kunstencentrum K38 en, in samenwerking met Staatsbosbeheer, in het nieuwe natuurgebied de Onlanden.

Bal

’s Avonds is er het kunstenaarsbal. Het bal begint met een presentatie van de directeur van museum Nienoord, Geert Pruiksma die zich afvraagt of amateurkunst en professionele kunst goed samen kunnen gaan. Daarna start in de Winsinghof in Roden het kunstenaarsbal, met muziek van Marike Schepers. Iedereen kan daarbij aanwezig zijn en de toegang is gratis. Zaterdag 2 september is er een grote kunstdemonstratie op de vernieuwde Albertsbaan, ook wel Piazza Alberto genoemd. Iedereen kan zien hoe kunst gemaakt wordt, van het echte handwerk tot digitale kunst. Dertien kunstenaars nemen bezoekers mee in de brede wereld van kunstuitingen en natuurlijk is het mogelijk om bijvoorbeeld een portret van u zelf te laten maken. Beeldhouwers, schilderkunst, carvers, airbrush, bodypaint, textiele werkvormen, boetseerkunst, 3D-printers, grafische technieken: het is er allemaal. In de middag zijn er verder live-optredens van Ellen ten Damme, Sanneke van der Meulen en Brassband De Bazuin uit Oenkerk. Ook is het resultaat van de portretbattle te zien, waarbij een aantal kunstenaars het tegen elkaar opnemen en daarbij het publiek beslist welke het mooiste is.

Kunstmarkt

Zondag 3 september is de kunstmarkt waarbij 65 kunstenaars hun gevarieerde aanbod aan kunst laten zien. Tijdens deze kunstmarkt zullen ook de resultaten van twee schoolprojecten getoond worden. Deze kunstmarkt wordt muzikaal opgeluisterd door Mousmé Brocaar, Tony Hoiting, Ronald Nihot, Adel Rachid en anderen. Aansluitend op deze middag kunnen bezoekers genieten van de kookkunst van acht Roder restaurants. Hiervoor is het ‘Walking dinner’ weer georganiseerd. Kaarten voor deelname zijn beschikbaar via www.watnkunst.nl en natuurlijk bij de deelnemende horecabedrijven, die herkenbaar zijn aan de raamposters. Op de markt zijn ook kaarten te koop. Het Wat ’n Kunst festival wordt afgesloten met een bijzonder concert van het huisorkest van Podium Witteman: Fuse. Zij spelen in theater de Winsinghof. Fuse speelt de avond ervoor tijdens het spektakel: de Rotterdamse Wereldhavendagen voor 20.000 mensen. ,,Als het kan en lukt willen we er een jaarlijks terugkerend geheel van maken.” Voor meer informatie zie watnkunst.nl. (Tekst Cindy Houwen)