ShowerPower: veilige, schone douches voor vluchtelingen

PEEST - Goede ideeën ontstaan aan de keukentafel: ShowerPower. Pieter Wittenberg uit Peest is net terug van het Griekse eiland Lesbos en vertelt over de vluchtelingenkampen.

"Je kunt je niet voorstellen hoe slecht de situatie daar is", vertelt hij. "Nog bijna dagelijks komen vluchtelingen in rubberbootjes de zee overgestoken. Vorige week hielp ik op het strand bij de landing van een boot met tachtig vluchtelingen, waaronder dertig kleine kinderen en baby’s. Je stapt niet zomaar met je gezin in zo’n kwetsbaar bootje." Pieter laat foto’s zien. Het zijn goedkope onzeewaardige boten. "Het loopt niet altijd goed af", zegt hij zachtjes. Dan vertelt hij over het vluchtelingenkamp Moria. Alle vluchtelingen worden in eerste instantie in kamp Moria ondergebracht. In Moria verblijven, op een terrein van maar acht voetbalvelden, ongeveer zesduizend mensen in tentjes en cabins. Geen enkele privacy. Met meerdere gezinnen deel je een tent of cabin. De sanitaire voorzieningen zijn niet berekend op zoveel mensen. Het is een smerige chaos. Kleine kinderen leven maandenlang op een soort vuilnisbelt.

Organisaties

"Organisaties probeerden de sanitaire situatie in het kamp te verbeteren dit is niet gelukt’ besluit Pieter. Thuis in Peest zitten Liesbeth en Dinne aan de keukentafel en besluiten niet langer toe te kijken. "Met velen moet het mogelijk zijn om op sanitair vlak de situatie menselijker te maken. Als het niet binnen het kamp kan dan erbuiten!", bedenken ze. Dat wordt het startmoment van ShowerPower. Een initiatief om veilige en schone douches te creëren op een redelijke afstand van kamp Moria op Lesbos.

Ambassadeur

In twee weken tijd is er veel gebeurd. De stichting is opgericht. ShowerPower kreeg ook een website www.showerpower.eu en een FaceBookpagina (@SBSLesvos). Van alle kanten denken en helpen mensen mee. De eerste donaties komen binnen. Prachtig om te ervaren. Ook burgermeester Klaas Smid reageerde erg positief. Hij gaat de stichting als bestuurlijk ambassadeur met raad en daad bijstaan. De nood is hoog op Lesbos. Het bijzondere is dat daar echt iets aan te doen valt door simpelweg met velen achter het initiatief te gaan staan. Niemand kan iedereen helpen maar iedereen kan iemand helpen. Helpen door te doneren of mee te denken met vormgeven op technisch, duurzaam, administratief, fondswerving of social media-terrein. Voor meer info: telefoon 0592 612606 of mail naar info@showerpower.eu