Café Langelo: 'Het is een héél ander leven'

LANGELO - De opgezette dieren en de bierpullen boven de bar zijn verdwenen, net als de dieprode vloerbedekking. En de bar zelf is zozeer verbreed en verlengd dat je er nu met vijftien man aan kan zitten.

“We kennen het zowat niet meer”, hebben bezoekers al gezegd. Maar het beviel ze best. Sinds Jos Roffel en Alieneke Spijkstra in augustus de sleutel kregen is er veel vertimmerd aan het interieur van het oude Café Bralts in Langelo. Eigenhandig, zegt Jos tevreden. Hij droomde al heel lang van een eigen café. “Als ik Café Drent in Norg zag dacht ik altijd: wat mooi als je dat kan doen.” En toen deed zich een kans voor. Afgelopen zomer nam Stichting Huiskamer Langelo met steun van gemeente Noordenveld het voormalige café Bralts in Langelo over.

Dorpsverenigingen

Doordeweeks biedt het onderdak aan de verschillende dorpsverenigingen; voor de horecafunctie werd een enthousiaste pachter gezocht, die nieuwe activiteiten voor het dorp en omgeving zou opzetten. “Langelo mag nog wel wat meer bruisen”, sprak voorzitter Jacob Dam bij die gelegenheid. Sinds begin oktober draait het café. En, bruist het al? Jos en Alieneke kijken elkaar even aan. Dan komen de verhalen los. Sinds de opening begin oktober presenteerde het café verschillende live artiesten en bands – van de grunninger rock van Suver Scheerwol tot de akoestische gitaarliedjes van Isa Zwart, straks op 14 januari. Er was een goedbezochte Hollandse avond met piratenmuziek, maar ook een Kerstbingo. En op de ochtend van 5 december vierden zo’n dertig kinderen met ouders, opa’s en oma’s Sinterklaasfeest.

Wennen

Voor de buren is het even wennen, al die activiteit. Maar het publiek stroomt toe. “Op een avond hadden we ineens een heel gezelschap met Tiroler hoedjes over de vloer. Die kwamen van een Tiroler avond ergens in Assen en die appen elkaar dan.” Voor het komende jaar staat er ook al het nodige op de rol. De wedstrijd ‘Run de Kroeg’, waarover deze krant al eerder schreef, is volgetekend. Tien teams zullen ieder een weekend het café runnen: wie met zijn activiteit de hoogste omzet genereert, wint. Een ander initiatief dat bepaald opzien baart is de avond met wereldkampioen biljarten Dick Jaspers. Hij geeft een demonstratie en neemt het vervolgens op tegen de kampioenen van de plaatselijke verenigingen.

Creatief

Hoe kom je op zo’n idee? Alieneke lacht, “Jos is vaak creatief, hij denkt hardop en aan het eind zegt hij: maar dat kan nooit. Ondertussen ben ik het al aan het regelen.” Jos: “Dan zeg ik, wat doe je? O, effe een mailtje versturen...” Alieneke was eerder gastvrouw in Thialf en assistent reserveringen in het Abe Lenstra Stadion, het bedenken en organiseren van activiteiten is een kolfje naar haar hand. “Het is een héél ander leven”, zeggen ze over hun nieuwe bestaan in Langelo, en daar kijken ze uiterst tevreden bij. “We hoeven niet rijk te worden, als het maar gezellig is en uit kan.” Het podium gaan ze nog aanpakken, en vóór het zomer is wordt het terras uitgebreid. “In oktober hebben we een keer proefgedraaid op een mooie dag. Zat het ineens helemaal vol, en iedereen wilde iets anders eten.” Vertwijfelde blik: “Of we ook broodjes gezond hadden!” Laat wordt het wel. Afgelopen tweede kerstdag nog: “We hadden Café Top 2000 op de beamer gezet. Ik dacht, er komen er misschien zes of zeven. Allemaal volk! Daar stond een hele ploeg te biljarten en hier aan de stamtafel zaten allemaal jongeren te dobbelen en spelletjes te doen; d’r waren er een paar aan het darten, echt heel leuk. En dat ontstaat dan gewoon. Dat je denkt: wat is het gezellig hier!” Edith Boeker