Eline de Vries: Passie voor de viool

PEIZE - Winnaars van het Prinses Christina Concours Noord 2017 treden zondag 14 januari, aanvang 15.00 uur, op in de Margarethakerk in Norg.

Naast Jooske van Andel en Kees Kruit is dit violiste Eline de Vries uit Peize. Eline speelt al sinds haar negende. “Ik heb eerst Algemene Muzikale Vorming gedaan en het leek me leuk om door te gaan met muziek.” Viooldocente Carolyn van Gemert woont vlakbij en Eline ging daarheen. “De verschillende klankkleuren die je kunt maken, maken het een mooi instrument, je kunt er van alles mee en helemaal je gevoel erin leggen.” Op haar dertiende werd ze leerling aan de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar haar docente de Bulgaarse violiste Veselina Manikova is. Ze speelde tevens vijf jaar in het Haydn Jeugd Strijkorkest waar ze ook gedurende twee jaar concertmeester was. Daar leerde ze de mensen kennen met wie ze het Gaudioso Kwartet vormt. Jaarlijks geven ze een aantal concerten samen. Nu zit Eline in het eerste jaar van het conservatorium in Groningen.

Passie

De passie voor de muziek heeft Eline niet van een vreemde. “Mijn moeder heeft ook een paar jaar op het conservatorium gezeten, zij deed zang. Mijn vader speelde trompet en mijn broertje speelt nu drie jaar cello.” Eline oefent zo’n 4 tot 5 uur per dag. “Dat moet ook wel als je echt verder wilt komen. We kijken hoe het loopt, maar ik wil wel verder in de muziek. Soliste worden lijkt me ontzettend leuk, maar spelen in een klein ensemble of een orkest zou ik ook geweldig vinden." Eline speelt op een viool die ze van een familie heeft gekregen. “De moeder van het gezin was violiste. Ze is overleden en wilde graag dat een jonge violist(e) het instrument kreeg. Ze wilde graag dat hij bespeelt bleef worden. Via via kwam de familie bij mij terecht. Heel fijn dat ik dit van hen geschonken heb gekregen.”

Concoursen

De viool komt uit omstreeks 1800. “Door de jaren heen zijn er wel reparaties geweest, maar het gaat lang mee als het een goed instrument is. Ieder jaar wordt hij door de vioolbouwer gecontroleerd en de snaren worden elk half jaar vervangen.” De stok kreeg Eline van het nationaal muziekinstrumentenfonds in bruikleen. Eline nam al deel aan diverse concoursen. Bij het Haydn Festival in 2010 won ze de Publieks- en Juryprijs en de Peter de Groteprijs. In 2016 bij het Brittenconcours de eerste prijs en in 2017 bij het Prinses Christina Concours Noord de tweede prijs en ze haalde de halve finale van het Nationale Prinses Christina Concours. Ze geeft 28 januari haar eerste eigen concert met pianiste Yvonne van Dongen in De Nieuwe Kerk in Groningen. Tijdens het concert in Norg van komende zondag spelen Eline en Kees werken van Mozart en Wieniawski, Jooske en Kees spelen Gran Duo van C.M. von Weber. Kees speelt solo de Sonate in Es van J. Haydn en Funerailles van F. Liszt. Het concert eindigt met de Suite for violin, clarinet and piano van P.M. Dubois. Toegangskaarten zijn in voorverkoop te verkrijgen bij de Wereldwinkels in Leek en Norg, Boekhandel Daan Nijman in Roden of via tickets.daannijman.nl. Zie voor meer informatie www.cultureleraadnorg.nl Cindy Houwen