Eerste landstitel lonkt voor vrouwen Nieuw Roden

Leek - De beste zaalvoetbalsters van Nederland komen momenteel uit Nieuw Roden. Door de topper tegen FC Gelre met 2-0 te winnen gaan de dames van trainer Andy de Jong en teammanager Wiebe Kooiker steviger aan kop in de eredivisie.

door Wessel Aslander Met vijf punten meer dan de nummer twee uit het Gelderse Wehl (bij Didam) lonkt de eerste landstitel. Kooiker loopt daar niet voor weg. ,,Na vanavond maken we een goede kans’’, erkent de drijvende kracht achter de ambities van KTP Nieuw Roden. Voor circa 100 toeschouwers deed het stugge FC Gelre de punten in Sportcentrum Leek zeker niet cadeau. Pas zes minuten voor tijd brak Amber Bandringa de ban: 1-0. De 21-jarige topscorer zette goed door en frommelde de plofbal achter Jantien van der Zijden-Wanrooy, de moedige en sterke Gelderse sluitpost. Met nog 46 seconden op de klok maakte Martine Kooiker aan alle onzekerheid een eind (2-0). De dochter van Wiebe mikte de knikker van ver in het verlaten doel, want de bezoekers kozen in de slotfase voor een vliegende keepster. Op de eerste competitiedag had KTP Nieuw Roden in de Achterhoek ook al met 2-0 getriomfeerd.

Huizinga in Nederlandse zaalselectie

Over de hele linie was de zege verdiend, want de thuisclub was (veel) dreigender en had ook meer balbezit. Met keepster Joukje van der Meer, de technisch vaardige Renée Huizinga (21, geselecteerd voor Oranje), Amber Bandringa, Nikki Bosman en aanvoerster Grytsje van den Berg in de basis greep Nieuw Roden direct het initiatief. Omdat Bandringa net niet goed uitkwam, bleef de gewenste snelle openingstreffer uit. Aan de andere kant keerde Van der Meer een vrije trap van Eefje van den Nieuwenhof. Drentse uitblinkster was Van den Berg, die op snelheid vrijwel elk Gelders gevaar in de kiem smoorde. Enkele maanden geleden was de 25-jarige onderwijzeres in Abu Dhabi net niet gekozen tot beste beachsoccer speelster ter wereld. Ook na de pauze stond de onvermoeibare Van den Berg vrijwel continu op de vloer, al moest ze door een blessure even naar de kant. In het tweede bedrijf liet Nieuw Roden de bal opnieuw soepeler rondgaan. Bandringa had echter weinig geluk. Geen moeite was de doelgerichte spits teveel en op die wijze voorkwam ze zelfs dat FC Gelre tegen de verhouding in de leiding nam. Uiteindelijk kwam het in haar Leekster thuishal dus toch nog goed voor het team uit de gemeente Noordenveld. Bovenal verliep de bij vlagen niet onaardige partij bijzonder fair. Helaas ontbraken de krenten in de pap lange tijd.

Drukke tijden

Overigens zijn het voor KTP Nieuw Roden drukke tijden. Zaterdag 13 januari volgt ’s middags in Leeuwarden de ‘Open Friese’. Nieuw Roden, twee jaar geleden winnaar, is met twee teams bij de laatste 16. De hoofdprijs bedraagt €650. Enkele uren later volgt in Leek de Voetbalgala-eindstrijd tegen EKC. Tegen de ploeg uit Eenrum is Nieuw Roden torenhoog favoriet. Onlangs wonnen Grytsje van den Berg c.s. twee Duitse toernooien: in Bremen en Aurich. Daar keken liefst 2000 toeschouwers. Met een kledingpakket ter waarde van 850 euro werd bij Bad Nieuweschans de grens gepasseerd. Grootste wens is de landstitel, op de voet gevolgd door de KNVB-beker. Stand aan kop eredivisie zaal: KTP Nieuw Roden 12-29, FC Gelre 11-24.