MensA: in korte tijd een begrip in Roden

RODEN - Eetcafé MensA bestaat een jaar en wordt ondertussen een begrip in Roden. Veel mensen weten de maaltijden en het gezelschap te waarderen. De deur gaat 26 januari weer open.

De inschrijflijst voor 26 januari hangt  vanaf 23 januari in de Scheepstraschool. Aanmelden kan ook via Facebook: Mensa Samen eten. De inloop is vanaf 17.30, om 18.00 uur wordt aan tafel gegaan. De bedraagt 4 euro per maaltijd. De bestuursleden leggen uit hoe het idee voor MensA is ontstaan. “Vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) worden gehuisvest in de gemeente. Daar begint de integratie van de nieuwe inwoners in de samenleving. Integratie gaat in veel gevallen niet vanzelf en is een langdurig en complex proces. Vluchtelingenwerk constateert dat een deel van de statushouders het huis nauwelijks uitkomt en weinig contact heeft met de buurt. Dat geldt overigens niet alleen voor statushouders maar ook voor een aantal van de bestaande inwoners, bijvoorbeeld eenzame ouderen, mensen die langdurig zonder werk zijn of mensen met een beperking.”

Ontmoeting

“Ontmoeting kan vaak een eerste basale stap zijn op weg naar integratie. De mogelijkheid van ontmoeting moet echter wel georganiseerd worden. Dit initiatief richt zich op ontmoeting door op gezette tijden met elkaar in de buurt te koken, samen te eten en tijd te hebben voor een praatje. Via Vluchtelingenwerk en  de buurtwerkers van WiN  worden potentiële deelnemers benaderd en enthousiast gemaakt voor het initiatief. Dit kan alleen via een persoonlijke benadering en het “bij de hand nemen en meenemen naar de locatie”. Op vrijdag wordt er gekookt in de Scheepstraschool door de MensA. Doordeweeks kan er ook gegeten worden in de school. Een aantal statushouders kookte al meerdere keren. Zij presenteren de maaltijd aan het begin van de avond.

Doelgroep

“De groep vrijwilligers is al een jaar vrijwel constant. We zijn blij dat er (bijna) iedere vrijdag weer ruim dertig mensen  uit de doelgroep nieuwe, oude en drukke Nederlanders komen eten. Bezoekers schuiven bij elkaar aan tafel, wat  mooie ontmoetingen oplevert”, zo kijken de bestuursleden tevreden terug op het eerste jaar. In dat jaar waren er een paar bijzondere momenten, zoals een groep Tai die in traditioneel kostuum kookte en daarnaast was de bedankborrel  in december ook erg speciaal. De bezoekers en koks komen uit Syrië, Eritrea, Iran, Suriname, Oeganda, Thailand, Egypte, Ethiopie, Kongo. “Mensen verrassen ons spontaan met hun aanbod  om te koken. Dit kan ook eenmalig. Het komend seizoen is eetcafé MensA op de volgende vrijdagen open: 26 januari, 2,23 februari, 2,9,23,30 maart, 6 april, 4, 11,25 mei, 1,22,29 juni 6 , 13 juli en 27  juli willen ze het seizoen voor de vakantie afsluiten met een barbecue. “We zijn de haalbaarheid van het vieren van het Suikerfeest aan het onderzoeken en voor de zomervakantie willen we graag een barbecue organiseren, de tuin van het Scheepstra-kabinet is dan op zijn mooist.” Tot slot wil het bestuur graag alle vrijwilligers, de gemeente en de Open Hof bedanken voor hun steun. Cindy Houwen