Onderscheiding rechercheur Arjan Verhagen voor ontmaskeren Australische pedofiel en kindermoordenaar

NOORDENVELD - 'Het is een type misdrijf dat ons allemaal raakt. Een type misdrijf dat ons 's nachts wakker houdt.' Vier Nederlandse rechercheurs van het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme ontvingen deze week uit naam van de Australian Federal Police een onderscheiding voor hun belangrijke bijdrage aan het ontmaskeren en traceren van een Australische pedofiel en kindermoordenaar.

Een van hen is Arjan Verhagen uit de gemeente Noordenveld. Voor de rechercheurs, die tijdens hun werkzaamheden dag in dag uit met schokkende beelden worden geconfronteerd, was deze zaak een van de meest gruwelijke waaraan zij hebben gewerkt. De verdachten, Peter Scully en een Filipijnse vrouw, misbruikten en verkrachtten minstens acht kinderen. Sommige slachtoffers waren slechts anderhalf jaar oud. Het misbruik van de kinderen werd gefilmd en de beelden werden te koop aangeboden op zeer moeilijk te traceren websites. Een slachtoffertje overleefde de martelingen mogelijk niet en werd begraven onder een vloer van het appartement van Scully. De exacte doodsoorzaak kon nooit worden vastgesteld.

Fragment in filmpje

De Nederlandse politie raakte bij het onderzoek betrokken doordat in een fragment van een paar seconden in een filmpje Nederlands leek te worden gesproken. Dit bleek uiteindelijk Australisch, maar toen dat duidelijk werd, hadden de Nederlandse rechercheurs al zo veel kennis opgebouwd dat ze bij het onderzoek betrokken bleven tot de arrestatie van Scully in 2015. Zoals Arjan Verhagen, een van de teamleden, aangeeft: "Het is internationale criminaliteit. Het houdt niet op bij de grens. Daarom is het zo belangrijk dat deze vorm van criminaliteit gezamenlijk wordt aangepakt." Verhagen was eerder twee jaar met dezelfde taak actief in de Filipijnen. Linda Champion, Commander Australian Federal Police, sluit zich daar bij aan en heeft een boodschap voor degenen die zich met deze gruwelijke misdrijven bezighouden. "Hoe anoniem je ook denkt te zijn. We zullen je onderzoeken, we zullen je opjagen, we zullen je vinden en we zullen je vervolgen." (Afbeelding: Politie Nederland.)