Ellen en Jelmer uit Roden: 'Reizen maakt je een wereldburger'

RODEN - Door de opwarming van de aarde zullen veel mensen ontheemd raken en een andere thuis moeten zoeken. Ellen Grondijs (22) en Jelmer Meijer (26) uit Roden hebben ervaren dat onbekende plekken op de wereld je nieuwe thuis kunnen worden.

Een jaar in Nieuw-Zeeland en daarna nog een jaar in Australië. Daar komt het stel net van terug. Ze verbleven daar op een 'Working Holiday Visa' waarmee ze konden werken en reizen. "We realiseerden ons dat als we ooit nog zouden willen gaan reizen, dat het nu of nooit was. We zijn nog jong en hebben geen vaste lasten zoals een hypotheek, dus kochten we een ticket en drie maanden later zaten we in het vliegtuig", legt Ellen uit. Aanvankelijk wilden de twee weg voor 10 maanden. Het avontuur beviel zo goed dat ze dat hebben verlengd. "De beste beslissing die we ooit hebben gemaakt!" "Als je reist dan ontmoet je zoveel geweldige mensen, leer je de cultuur kennen en kom je uit je zogenaamde comfortzone. Je komt erachter dat jouw vertrouwde referentiekaders niet altijd toepasbaar zijn in het buitenland. Het is een heel leerzame ervaring. Je leert flexibel te zijn. Je moet om leren gaan met andere mensen, een ander klimaat, andere prijzen, een ander cultuur, en met tegenslag. Vaak moet je je verwachtingen loslaten en het gewoon maar ervaren en open staan voor nieuwe dingen. We hebben vrienden gemaakt met mensen waar we normaal niet mee zouden omgaan. Van hun hebben we juist veel geleerd. We voelen ons nu thuis op veel verschillende plekken. Een vaardigheid die handig is om te hebben. Het reizen heeft een werel burger van ons gemaakt''", legt Ellen uit.

Professioneel

"Tijdens het reizen hebben we ontzettend mooie plekken gezien en vast gelegd met onze camera’s", merkt Jelmer op. Jelmer is afgestudeerd cameraman en Ellen is afgestudeerd fotograaf. Samen leggen ze hun avonturen vast op een professionele en creatieve manier. "Wij zijn net met een YouTube kanaal gestart genaamd Ellen Projects. Daar plaatsen wij persoonlijke videoblogs, reistips en natuurfilms van onze avonturen’’, vertelt Jelmer. ‘’Reizen en fotograferen/filmen is echt onze passie". Om terug te zijn in Nederland na zo een lange tijd is heel raar, beschrijft het stel. "Alles voel anders maar hetzelfde. Je kijkt naar dezelfde dingen vanuit een ander perspectief. De fietscultuur in Nederland is bijvoorbeeld zo tof. Iets wat ik eerst vanzelfsprekend vond, maar nu besef ik pas hoe vlak Nederland eigenlijk is’’. Zegt Ellen. Om herenigd te worden met hun vrienden en familie is het grootste plus punt leggen ze uit. "We zijn teruggekomen met ontzettend veel meer levenservaring en een nieuw doel voor ogen. Wij willen over een paar maanden door Azi heen reizen en filmen. Maar eerst al het beeldmateriaal monteren en publiceren voordat we doorgaan", klinkt het enthousiast. "Na Azië komt de rest van de wereld!" De Roners willen graag nog één ding meegeven aan iedereen en dat is: "Ga reizen. Je leert jezelf enorm goed kennen, ontdekt meer van de wereld en het gevoel van vrijheid is onbeschrijfelijk mooi". Een video die door het stel is gemaakt in het dorpje Jindabyne in Australie is te vinden onder https://youtu.be/wtlKhF3K6uQ. Ellen Projects op Social Media kan ook: youtube.com/ellenprojects, facebook.com/ellenprojects, instagram.com/ellenprojects, twitter.com/ellenprojects, ellenprojects.com (Foto's: Ellen Projects)