Zomerbad Peize wordt duurzaam: minder gasverbruik

PEIZE - Minister Wiebes heeft grote bedrijven opgeroepen het gasverbruik te reduceren. "Als kleine stichting vinden wij dat we niet achter kunnen blijven en dus gaan we de gaskraan dichtdraaien".

Stichting Zomerbad Peize verbruikte tot 2015 nog 30.000 m3 aardgas per seizoen. Inmiddels is dat terugbracht tot 17.000 m3. Hiervoor zijn destijds, vooral met financiële hulp van de Peizer bevolking, maar ook van de gemeente Noordenveld en anderen, zogenaamde dekkleden aangeschaft. Dekkleden die zorgen dat de warmte in het zwembad blijft. Noordenveld voert een duurzaamheidsbeleid. In dat kader heeft de gemeente Noordenveld 80.000 euro beschikbaar gesteld om de energiekosten (vooral gas) terug te dringen. "De totale begroting van de verduurzaming behelst een bedrag van 118.000 euro, waarvan 15.000 uit eigen reserves komt en 23.000 euro van een landelijke subsidie. Wij gaan daarvoor warmtepompen aanschaffen en door deze aanschaf zal het gasverbruik worden teruggebracht tot nul", aldus het stichtingsbestuur.

Vergelijking

Door te stoppen met het verbranden van aardgas en gebruik te maken van warmtepompen wordt er dus 17.00 0m3 aardgas bespaard wat voldoende is om jaarlijks tien huishoudens te voorzien van warmte. De demontage van de oude gasinstallatie is inmiddels voltooid door een enthousiaste groep vrijwilligers van het Zomerbad Peize. Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen deze projecten bij een stichting niet gerealiseerd worden. De vrijwilligers zijn inmiddels gestart met de opbouw van de nieuwe installatie welke op 1 april opgeleverd moet zijn. Naast de vrijwilligers wordt het zomerbad ondersteund door installateurs uit de regio.

Warmtepompen

In het nieuwe systeem wordt de warmte opgewekt door vier grote warmtepompen en 30 m2 zonnecollectoren. De warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht en geven dit af aan het zwemwater. De warmtepompen worden aangedreven door elektriciteit welke duurzaam en lokaal wordt ingekocht bij EcNoordseveld. Het Zomerbad Peize beschikt over voldoende grond om alle energie zelf op te wekken. Om tot de ontwikkeling van een zonneweide over te gaan, is het zomerbad samen met energiecoöperatie EcNoordseveld in gesprek met de gemeente Noordenveld om daarvoor vergunning te krijgen.

Zonnepanelenweide

De zonnepanelenweide moet voldoende zijn om per zwemseizoen 56.000 kWh stroom op te wekken voor het zwembad. Daarmee is het Zomerbad energieneutraal. Een energieneutraal zwembad draagt bij aan een duurzame samenleving en de klimaatdoelen van de gemeente Noordenveld. Bijkomend voordeel is dat de toekomst van het zwembad zeker gesteld wordt, want energie is een grote kostenpost voor het zwembad. Jaarlijks weten 30.000 bezoekers het Zomerbad in Peize te vinden. De zwemmers komen uit de wijde omgeving van Peize. Door de groene ligging en de grote zonne- en speelweide is het een aantrekkelijke plek om te vertoeven. Ieder jaar behalen 60 kinderen hun A,B of C diploma in het Peizer bad. Op 5 mei gaat het zwembad weer open.