KTP Nieuw-Roden koestert trefzekere Amber Bandringa

RODEN/NIEUW - RODEN Voetbal is de grote passie van KTP Nieuw Roden-spits Amber Bandringa. De vergelijking met Oranje-vedette Vivianne Miedema ligt voor de hand. Beide doelgerichte Drentse aanvalsters zijn 21 jaar en allebei hebben ze een neusje voor de goal.

Handelsmerk van de twee is hun harde schot. Ooit speelden ze in Oranje onder 15 samen. In Engeland versloegen de jeugdige Leeuwinnen het gastland met 2-1.  Ontwikkelde de uit Hoogeveen afkomstige Miedema zich nadien tot een mondiale vedette, op iets lager niveau zit ook Bandringa bepaald niet stil. ,,Een vergelijking met Vivianne gaat wel een beetje ver, vind ik. Ik heb alles te danken aan het team’’, klinkt het wat bescheiden uit de mond van de inwoonster van Roden. Net als Miedema speelde ze jarenlang met jongens. ,,Altijd waren we buiten aan het voetballen. Daar heb ik mijn harde schot ontwikkeld’’, verduidelijkt de vrouw die een opleiding tot hoofdagent bij de politie volgt. Die combineert ze met haar drukke voetbalactiviteiten bij Nieuw-Roden, de trotse koploper in de zaalvoetbaleredivisie. De nummers 1 t/m 4 in de eindstand plaatsen zich straks voor de play-offs. De afgelopen weken werkten de blauwhemden talloze toernooien af. Werd de brigade van trainer Andy de Jong en teammanager Wiebe Kooiker in Bremen eerste, in Aurich bleef men steken in de halve finale. Bij de eindronde van het Open Fries Kampioenschap in Franeker speelde de vermoeidheid het team parten. Wel werd  dezelfde dag voor de derde maal op rij het Leekster Voetbalgala gewonnen.

Bekerfinale

Werd KTP Nieuw Roden vorig seizoen in de halve finale van de strijd om de landstitel uitgeschakeld, ditmaal azen de dames uit de gemeente Noordenveld op het kampioenschap van Nederland. Eerste prioriteit is op Goede Vrijdag 30 maart de bekerfinale tegen nummer twee Pernis. De eindstrijd is in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Anderhalve week geleden ging de competitietopper onder de rook van Rotterdam nipt met 3-2 verloren. Renée Huizinga maakte beide tegengoals. Als enige van Nieuw-Roden zit ze in de Nederlandse zaalvoetbalselectie. Keepster Joukje van der Meer en Grytsje van den Berg legden de uitnodiging naast zich neer. De aanvoerster kan Oranje niet combineren met haar baan als onderwijzeres. Amber Bandringa en teamgenote Sanne Bijlstra trainden afgelopen zondag met de Oranje-beloftes in Zeist. Vrijdagavond bleef KTP Nieuw-Roden thuis tegen middenmoter Exstudiantes (Zwolle) steken op 1-1. Met haar elfde seizoentreffer maakte Amber Bandringa pas twee minuten voor tijd gelijk. Overigens is Grytsje van den Berg met 14 goals topscorer. ,,Onze kracht is de counter, daarin zijn we dodelijk. We kunnen heel goed verdedigen’’, wijst Bandringa op de slechts 16 tegengoals.

Veldtopper

Inmiddels is tweedeklasser Nieuw-Roden ook op het veld weer actief. Zaterdag speelde de tweedeklasser een oefenduel. Op 3 februari meldt koploper Winsum zich in Nieuw-Roden. De komende maanden hoopt de nummer twee uit Noord-Drenthe de rollen om te draaien. De inbreng van Amber Bandringa wordt daarbij onmisbaar. Voor de winterstop kon de blonde aanvalster liefst 25 keer juichen. Dat aantal steekt schril af bij haar productie van vorig seizoen. Nieuw Roden werd toen ongeslagen kampioen in de 3e klasse en liefst 69(!) keer werkte ze de bal tegen het  net. Vervelen doet voetballen nooit, benadrukt Amber Bandringa. ,,Soms is het wel eens een belasting. Op zaterdag heb je dan wat last van de avond ervoor. Maar allemaal halen we heel veel plezier uit voetbal. Als we lekker zo doorgaan kunnen we dit seizoen prijzen pakken. Dat zou mooi zijn.’’ Wessel Aslander