Gert en Gert: klankbeeld-cursussen...

RODEN/PEIZE - Gert Riemersma uit Roden verzorgt al jaren cursussen over beeldende kunst in Roden. Gert Visser uit Peize laat al jaren in de kerk van Peize horen hoe de (cantate)muziek van Bach de luisteraar kan ontroeren.

In de cursus “Klankbeeld” bundelden de 2 G’s hun krachten door te laten zien en horen hoe door de eeuwen heen beeld en muziek de mensen hebben geïnspireerd en geroerd. De eerste Klankbeeldcursussen dateren van oktober 2015. Klankbeeld I (Muziek en Beeldende Kunst van 1050-1950) en Klankbeeld II (Muziek en Beeldende Kunst van 1800-2000): Daarna werden er met vaste regelmaat Klankbeeldcursussen of lezingen gegeven in K38, het Kunstencentrum in Roden. Beeld en klank vinden elkaar in de tijdsgeest van bepaalde perioden in de geschiedenis. “In de Middeleeuwen waren mensen erg bang voor de dood. Dat zie je terug in schilderijen die er gemaakt werden, maar je hoorde het ook terug in de muziek. Daar kom je achter als je er samen over gaat praten”, aldus Riemersma. Die overeenkomsten illustreren de twee door muziek af te spelen terwijl er een bijpassend schilderij geprojecteerd wordt. In vier of vijf cursusmiddagen mensen de kijker/luisteraars laten genieten van de mooiste kunstuitingen door de eeuwen heen. Het bijzondere van deze cursussen is dat de beeldende kunst wordt geïllustreerd door muziek en, omgekeerd, de muziek-fragmenten worden begeleid met bijpassend beeld. Deze weloverwogen keuze van klank- en beeldfragmenten voert de cursist op een onverwachte en ongedachte wijze binnen in die wondermooie wereld van de kunst en de kunstgeschiedenis.

Passion

Op dinsdagmiddagen (30 januari, 6 februari, 13 februari en 20 februari, van 14-16 uur) laten Gert Riemersma (beeld) en Gert Visser (muziek) de kijker/luisteraar genieten van de mooiste kunstuitingen door de eeuwen heen, van 1000 tot 1800. Het bijzondere van deze cursus is dat de beeldende kunst wordt geïllustreerd door muziek en, omgekeerd, de muziekfragmenten worden begeleid met bijpassend beeld. Op twee dinsdagmiddagen (6 en 13 maart, telkens van 14-16 uur) staan de Matthäus en de Johannes Passion centraal maar komt ook de muziek aan bod, geschreven voor de zondag voor Pasen (Palmpasen), voor de Paasdagen, en voor de zondag na Pasen (het verhaal van de Emmaüsgangers en het verhaal van de ongelovige Thomas). Gert Riemersma (beeld) en Gert Visser (muziek) geven een inleiding op de op dit moment lopende tentoonstelling in Assen: The American Dream. De nadruk ligt op de (schilder)kunstwerken in de periode 1945-1965 onder de noemer van Amerikaans Realisme: ze laten het dagelijks leven van gewone mensen zien. De inleiders zetten De Amerikaanse Droom neer in een breder kader dan dat van Assen. De schilders Turner en Friedrich nemen in de cursus Klankbeeld II van Gert Riemersma (beeld) en Gert Visser (muziek) een prominente plaats in. Zo ook in de tentoonstelling die in het Groninger Museum plaatsvindt en nog loopt tot begin mei 2018. De hoofdthema’s van de romantische schilderkunst zijn het landschap in al haar facetten en de persoonlijke beleving van de nietige mens. De overweldigende natuur en de persoonlijke emoties van de mens zijn ook bij uitstek de thema’s die in muziek worden weergegeven of uitgedrukt: in liederen (Schubert en Schumann), in orkestmuziek (Beethoven, Mendelssohn) etcetera. Deze lezing over ‘Romantiek in het Noorden’ is Donderdagmiddag 8 februari, 14.30-16.30 uur. Meer info op http://kunstencentrumk38.nl/