Atovero: 'Desnoods met een emmer in de coulissen…'

RODEN - Ze passen maar ternauwernood samen op de foto, de 13 spelers van Atovero die komend weekend het blijspel ‘Alleen op de wereld & Co’ presenteren. “Iedereen heeft dit jaar een rol,” vertelt regisseur Ellen Vorenkamp (vooraan, eerste van rechts).

“Dat was nog nooit zo.” Reservespelers zijn er dus niet; en als er nu iemand ziek wordt? “Wij hebben sowieso nooit echt een stand-in achter de hand,” zegt Sieger Zoutman (staand, zesde van rechts). “Als je ziek bent speel je óók. Desnoods met een emmer in de coulissen, voor het geval je moet overgeven.” Laten we maar hopen dat de griepepidemie deze week aan het dappere gezelschap voorbij gaat. Op het moment van schrijven zijn ze al drie uur bezig in een onverwarmde grote zaal van De Pomstee in Roden, wat eigenlijk de goden verzoeken is met die kou. Maar het decor moet opgebouwd, en bij Atovero doet iedereen alles: decorbouw, kostumering, styling en visagie Alleen voor het geluid worden professionals ingehuurd. “Een kostenpost! Maar dankzij onze sponsoren kan het.” Voor al het andere is het nu even buffelen. Dat geeft niet: het is een leuke groep, zegt Vorenkamp. “Dat vinden wij ook belangrijk: dat het gezellig is. Bij de repetities op de donderdagavond ook. Een hapje en een drankje erbij en een hoop lol.” Gaan we dat eraan af zien komend weekend? Wat kunnen we eigenlijk verwachten? “Héél veel liefde,” verzekert Zoutman. Dat belooft wat. “Het speelt zich namelijk af op een huwelijksbureau, ‘Alleen op de wereld & Co’. Waarbij ‘Co’ ook letterlijk staat voor Co, de broer van oprichter Adriaan Plakker.” Ondanks zijn aansprekende achternaam lukt het deze Adriaan niet goed om de eindjes aan elkaar te knopen: hij bedoelt het goed, maar een zakenman is hij niet. En nu dreigt zijn eigen huwelijk ook nog te bezwijken onder alle tegenspoed. Gelukkig schiet broer Co hem te hulp als investeerder. Hij pakt het een stuk zakelijker aan.

Typetjes

Aan het eind van het stuk zal even goed blijken dat op elk potje een dekseltje past. “Dat is leuk in dit stuk, al die typetjes die je voorbij ziet komen op zoek naar een partner. Vandaar ook dat in dit stuk iedereen een rol heeft.” Nu is de ene rol natuurlijk groter dan de anderen. Doet er niet toe. “Wij zeggen altijd: er zijn geen kleine rollen, alleen kleine spelers.” Ook in een klein rolletje kan je grote indruk maken, willen ze maar zeggen. Het is net wat je met die drie, vier zinnen doet. “Maar in dit stuk heeft iedereen een redelijk grote rol.” Dat zal de vrienden en familie plezier doen. Van de kaarten is al een flink deel verkocht. Bij alle concurrentie van Youtube, Netflix en social media blijft de traditie van het blijspel in de streektaal nog altijd recht overeind. “Ik was gisteren nog bij een voorstelling in Nietap, en eergisteren in Zevenhuizen,” zegt Zoutman. “Volle bak. Hoe kleiner het dorp, hoe meer mensen er komen.” Hij signaleert bij alle nieuwe media misschien wel een groeiende behoefte aan kneuterigheid. En dan, “je ziet mensen selfies maken en die delen ze gelijk op Facebook. Die twee dingen gaan prima samen.” Wel maken Vorenkamp en Zoutman van de gelegenheid gebruik om nog maar eens laten weten dat nieuwe spelers altijd welkom zijn. “Binnenkort komt iemand van Feniks (dat helaas onlangs stopte, red.) ook een keer kijken. Maar er kunnen altijd mensen bij. Ook voor de decorbouw, de styling en niet te vergeten de marketing.” Komt dat zien dus: op zondag 11 februari en op zaterdag 17 februari in De Pompstee in Roden. Kaarten á 6 euro via Daan Nijman en Primera Roden, of aan de zaal. Aanvang 13.30 en 19.00 uur. Edith Boeker