Straatpraat: kerstsfeer?

RODEN - Kerst is nog maar enkele dagen van ons verwijderd. Je kunt er niet meer omheen, bomen overal, etalages in kerstsfeer, radio en tv vol stemmige muziek. Maar wat betekent Kerst voor u? Straatpraat ging op pad...

Gerda Bezema uit Peize heeft geen diepere gevoelens bij het kerstfeest. „Nee, het gaat mij om een paar dagen vol gezelligheid. Maar het wordt dit jaar wel anders, we zijn namelijk aan het verbouwen. Een dag voor Kerst wordt de vloer geleverd. Een kerstboom zit er dit jaar niet in, dus, maar ik heb al beloofd dat we volgend jaar weer eentje nemen...”, lacht ze.

„Het kerstfeest bestaat vaak uit leuke dingen doen met de kinderen, maar niet iets van een traditioneel kerstmaal of zo. Maar dit jaar is het dus schuren en verven in plaats van een kerstboom. Maar goed, ik heb ze voor volgend jaar ook een mooie woonkamer beloofd”, merkt Gerda op.

Mevrouw Jenny Peters uit Norg heeft een Kerst met twee verschillende dagen. „Een van de kerstdagen ben ik alleen. Maar dat vind ik geen punt hoor! Ik werk in de zorg en dan zie je de hele week al veel mensen. Ik heb trouwens wel altijd een kerstboom”, laat ze weten.

De andere kerstdag is er familie. „Dan gaan we samen eten. Wat dat wordt? Nou, ik ben gek op vis”, lacht ze. „Ach, en we gaan een eindje wandelen, ze hebben namelijk ook een hond. Verder wat spelletjes, maar geen cadeautjes.” De kerstnachtdienst, daar ga ik niet naar toe. Ik ga ‘s avonds de deur niet uit. Maar ik zie het wel op tv”, laat ze weten.

Marian Dethmers uit Peize heeft geen ‘diepere’ gevoelens bij het kerstfeest. „Het is meer gezelligheid, met de familie. De kinderen zijn uit huis, maar komen dan langs. Onze dochter woont in Engeland, Cambridge. Daar is het sinds begin december al een en al kerstfeest”, vertelt ze.

In huize Dethmers staat al een grote kerstboom. „We hebben een huis met hoge plafonds. Wat we gaan eten? Dat was jarenlang kalkoen, maar ik weet niet wat het dit jaar gaat worden. Ach, en verder wat wandelen, ook met de hond. En soms zingen en dansen op muziek...” (Foto’s Germ Geersing.)