Oranje-vrouwen revancheren zich tegen Finland

LEEK - Nederland en Finland maakten maandagavond reclame voor het vrouwenvoetbal. In de Leekster Topsporthal nam Oranje revanche voor de 1-3 nederlaag van een dag eerder in Drachten.

Voor circa 400 toeschouwers trok het team van bondscoach Marius Privee met 2- 0 aan het langste eind. Die stand was al in de rust bereikt. door Wessel Aslander Op basis van de tweede helft was de triomf verdiend. Hoewel de pauzestand anders doet vermoeden, waren de speelsters uit Noord-Europa in de eerste 20 minuten zuivere speeltijd namelijk beter. De bezoekers bleken toen balvaardiger, sneller en beweeglijker dan het thuisland, dat moeite met de omschakeling had. De Oranje-basis was sterk noordelijk getint: aanvoerster Esther van Toledo, Jessie Prijs (beiden Drachtster Boys), Renée Huizinga (KTP Nieuw Roden), Milenca van Ee (Team Alkmaar/Sportstars) en Pernis-keepster Bianca Troost.

Voortvarende start

Oranje startte voortvarend en binnen drie minuten was het raak. De Finse Netta Hannula kon een scherpe voorzet van Milenca van Ee niet meer ontwijken en dat betekende 1-0. De gasten toonden zich allerminst aangeslagen, want Oranje moest terug en al snel hing de gelijkmaker in de lucht. Op soms miraculeuze wijze en mede dankzij moedig optreden van sluitpost Troost bleef de voorsprong intact. Zo miste Tiia Juntikka in vrije positie en trof Jonna Kykkänen de paal. Aan de andere kant was de voor het eigen Leekster publiek acterende Jessie Prijs de gevaarlijkste Oranje-dame. Op een psychologisch belangrijk moment, 15 seconden voor de pauze, werd het 2-0. Na een scherpe pass van Esther van Toledo gaf Van Ee keepster Emiilia Syvänen van dichtbij het nakijken.

Debutante uit Noordscheschut

In de tweede helft debuteerde Annet Bolk als international. De uit Noordscheschut afkomstige Drentse (31) keept bij eredivisionist Exstudiantes in Zwolle. Ze trad enkele malen handelend op, maar ook de nu compacter spelende gastvrouwen zaten niet stil. Zo strandde Vivianne Knegtmans op Syvänen. De in Drachten namens Oranje scorende Jessie Prijs lanceerde Van Ee, die de bal verkeerd raakte. Met een vliegende keepster zette Finland nog wel druk, maar Nederland gaf geen krimp. Beide landen prepareren zich op het EK, dat in 2019 wordt gehouden. De UEFA heeft nog geen gastland aangewezen. Na de zomervakantie worden de Oranje-opponenten op weg naar de eindronde bekend. ,,Dit zag er mooi uit’’, doelde de 24-jarige Jessie Prijs op de sfeervolle entourage in haar woonplaats. Wat haar betreft smaken de eerste optredens als Oranje Leeuwin naar meer. Vrijdagavond speelt ze in Leek met haar club tegen koploper Nieuw Roden. Selectie Nederland: Keepsters: Bianca Troost (Pernis) en Annet Bolk (Exstudiantes Zwolle/Cycloon) Speelsters: Felicia Farhad Sedighi, Jennifer Oliveira, Vivienne Knegtmans (allen Pernis), Esther van Toledo, Jessie Prijs (beiden Drachtster Boys), Renée Huizinga (KTP Nieuw Roden), Arte Brueren (Drs. Vijfje Groningen), Aaike Verschoor, Milenca van Ee (beiden Team Alkmaar/Sportstars), Dyanne Bito (Hovocubo Hoorn), Jorie Schepers (Exstudiantes) en Michelle Playfair (Os Lusitanos Amsterdam).