Nut Vredewold voelt zich thuis in Nietap

LEEK/NIETAP - De maatschappij tot Nut van ’t Algemeen departement Vredewold Leek bestaat 180 jaar. In die jaren zijn er de nodige veranderingen geweest.

De vereniging houdt sinds jaar en dag bijeenkomsten in buurdorp Nietap. “We bestaan sinds 1837”, zegt secretaris Ria Stevens-Osseman. Het Nut is opgericht door welgestelde en vooraanstaande burgers om zorg te dragen voor volksontwikkeling. “Het was vroeger vooral om educatief 'bij te werken'. Je had scholen, nutsbibliotheken en nutsspaarbanken.” Veel daarvan is nu weg. “Nu richt het Nut zich op kennis als de weg naar persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.” Dit wordt vooral gedaan door een gevarieerd aanbod aan lezingen. Zo houdt Gerard Kroese dinsdag 27 februari om 14.30 uur een lezing over zijn reis door Mongolië. In café De Waag in Nietap vertelt hij over zijn voettocht door het land. Hij vertelt over de geschiedenis van Mongolië, het jaarlijkse Nadaam Festival en het Altay-gebergte in het noordwesten van het land.  De lezing is gratis toegankelijk voor leden van het NUT en alle andere belangstellenden. Aanvang is 14.30 uur.

Ledental

De vereniging heeft ruim tachtig leden. “Toen ik voorzitter af was en later terugkwam als secretaris miste ik wel mensen die er niet meer waren. Het ledental liep ook iets achteruit, maar we krijgen er nu heel veel nieuwe leden bij en dat is prettig. Ze komen op het programma af, dat vinden ze goed. Je merkt dat verengingen ook wel deels in dezelfde vijver vissen en wij proberen iets meer neer te zetten door een gevarieerd programma.” Ria is dus eerst tien jaar voorzitter geweest. “Ze kenden me van de Vrouwen Advies Commissie en zo werd ik gevraagd. Ik had ook in de Raad van Toezicht van verzorgingscentrum Vredewold gezeten en zo rol je van het één in het ander. Destijds waren mijn man en ik ook lid van het Nut en toen ook één van de jongeren.” Ria merkt op dat het voor verenigingen steeds moeilijker is bestuursleden te krijgen. “Vaak willen mensen ad hoc wel wat doen, maar niet op vaste basis.” Ze is dus weer teruggekomen maar dan als secretaris. “Ze zochten iemand voor die functie. Mijn hart ligt bij het Nut ook omdat het een mooi gemêleerd bestuur is. Het is een open vereniging die voor iedereen openstaat.” Dat wordt ook duidelijk in de lezing van komende dinsdag. De lezing daarna wordt verzorgd door professor Hans Renner (in 1968 uit Tsjechoslowakije gevlucht) op dinsdag 27 maart en gaat over drie maal Rusland en Europa: verleden, heden en toekomst. En 20 april viert het Nut zowaar een seizoensfeestje... Cindy Houwen