KTP Nieuw-Roden wijst Drachtster Boys terug

NIEUW-RODEN - De vrouwen van KTP Nieuw-Roden wonnen het noordelijke prestigeduel tegen regerend landskampioen Drachtster Boys. In Sportcentrum Leek zegevierde de eredivisiekoploper verdiend met 3-1.

Onder de minstens 200 toeschouwers waren bondscoach Marius Privee en burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld. Voor de thuisclub van Andy de Jong en Wiebe Kooiker troffen Amber Bandringa (2) en Martine Kooiker doel. Uitblinker Grytsje van den Berg had in alle Drentse treffers een prominent aandeel. Het Friese doelpunt (de 1-1) kwam op naam van Bernou Hylkema. Bij de bezoekers viel international Esther van Toledo nog voor de pauze met een bovenbeenblessure uit. Nieuw-Roden startte voortvarend en na precies 90 seconden was het raak. Bij een aanval uit het boekje verzorgde Van den Berg de panklare assist en Kooiker fungeerde als eindstation: 1-0. De thuisclub bleef daarna dreigender, zodat de 1-1 door Hylkema min of meer uit de lucht kwam vallen. Met links liet ze de debuterende  keepster Charetha Okken kansloos. Ze verving de voor één wedstrijd geschorste Joukje van der Meer, die een week eerder tegen Avanti in Stiens rood zag.

Jessie wéér

Het vervolg van de eerste helft ging min of meer gelijk op. Gevaarlijkste Friese moment betrof een schot van aanvoerster Jessie Prijs, dat via Okken naast ging. De international uit Leek speelde evenals maandagavond tegen Finland (2-0 winst) voor eigen publiek. Beide teams toonden veel ontzag voor elkaar. Ondertussen moesten de toch al gehavende gasten van coach Symen Abe Hoekstra verder zonder Van Toledo. Haar gemis kwam op slag van rust treffend tot uiting. De titelhouder leed knullig balverlies en met nog zeven seconden op de klok maakte Amber Bandringa er op aangeven van Grytsje van den Berg 2-1 van. Vijf minuten na de hervatting kwamen de gastvrouwen op 3-1. Opnieuw bereidde Van den Berg voor en met een echte spitsengoal werkte Bandringa de knikker achter sluitpost Laura Hummel: 3-1. Kort daarop mikte Tjitske Sikma aan de andere kant net voorlangs. Verder liet het inzakkende Nieuw Roden het niet komen. Via international Renée Huizinga (paal) waren de Noord-Drentse dames zelfs dichtbij een vierde goal. Voor de beker had Nieuw Roden thuis ook al met de opponent uit Smallingerland afgerekend. De nationale bekerfinale op Goede Vrijdag 30 maart niet in de Sporthallen Zuid te Amsterdam maar in Topsportcentrum Almere afgewerkt. Scoreverloop KTP Nieuw-Roden-Drachtster Boys: 2. 1-0 Martine Kooiker, 8. 1-1 Bernou Hylkema, 20. 2-1 Amber Bandringa, rust, 25. 3-1 Bandringa. Wessel Aslander