Afstand? Een blik achter de hoofddoek...

RODEN - Het is maar een lapje stof van, wat zal het zijn, ruim een meter bij een meter? Maar het schept afstand, tussen vrouwen mét en vrouwen zonder. Er ligt een wereld achter die hoofddoek, en daar heeft ieder zo zijn eigen beelden bij.

Je leest wel eens wat, je hoort wel eens wat en dat stemt niet altijd even vrolijk. Maar kloppen die beelden? “Ze denken dat wij die hoofddoek moeten dragen van onze mannen,” zeiden twee moslimvrouwen laatst tegen Tanja Haseloop. “Terwijl het onze eigen keuze is. Maar hoe leg je dat uit?” Ze zouden zo graag eens een bijeenkomst hebben met alleen maar vrouwen onder elkaar: dan kon die hoofddoek af en dan zou je elkaar gewoon kunnen ontmoeten. Dat trof. Tanja Haseloop is manager van de Noordenveldse Uitdaging, het ondernemersnetwerk dat in samenwerking met maatschappelijke organisaties en WIN de leefbaarheid in Noordenveld wil ondersteunen. Initiatieven op het gebied van zorg, welzijn, cultuur of recreatie kunnen bij het netwerk aankloppen, en dit zou heel goed zo’n initiatief kunnen zijn. Bovendien is het binnekort weer NLdoet . “Organiseer het,” zei ze. “Wij helpen jullie.”

Opleiding

En zo staan op zaterdagmiddag 10 maart om 13.30 uur de deuren van basisschool De Tandem open voor vrouwen met en zonder hoofddoek. Zoals ook de beide initiatiefneemsters daarin verschillen. Masoumeh Rasooli, alweer zes jaar weg uit Afganistan, draagt hem. Het belette haar niet om de opleiding Helpende en Verzorgende met goed gevolg af te ronden, en inmiddels is ze bezig een eigen zaak op te richten samen met haar man. Kamar Alhennawi, die drie jaar geleden uit Syrië hierheen kwam, legde de hoofddoek af. Waarbij misschien een rol speelt, dat ze voor kapster leert? We kunnen het aan haar vragen op 10 maart. En verder moet het gewoon een gezellige middag worden, benadrukt Haseloop. Geen discussiemiddag, maar een ontmoeting. “Het idee is dat we dingen gaan doen die voor alle vrouwen leuk zijn. Dat kan iets met make-up zijn, met haar of met henna. Samen thee drinken met iets lekkers erbij. Misschien zijn er vrouwen die iets willen bakken? Over en weer iets laten zien van jezelf en je cultuur. Dus als er bijvoorbeeld vrouwen zijn die quilten, breien of handwerken en daar iets van laten zien, dan zou dat ook leuk zijn. Of dans? Een spinnewiel, dát zou ook leuk zijn,“ denkt ze hardop. Zo lang geleden is dat nu ook weer niet. En het is net als met het oude klaslokaal in het Scheepstra Kabinet, dat ze eens bezocht met een groepje nieuwkomers. Dat Nederland van toen herkennen ze, want zo is het nu nog in hun land van herkomst.

Drempels

De middag zou geslaagd zijn als het wat drempels zou kunnen wegnemen. “Wat heel erg mooi is in een dorp is dat wij elkaar tegenkomen op straat en dan ook groeten. En groeten helpt enorm bij het integreren. Maar daarvoor moet je elkaar wel eens ontmoet hebben. Dus ik hoop dat het daaraan meehelpt. En het zou natuurlijk ook leuk zijn als we het dan volgend jaar opnieuw kunnen doen bij NLdoet. Ook voor de vrouwen die dan weer nieuw zijn aangekomen.” Via het netwerk van Uitdaging Noordenveld worden vrouwelijke ondernemers uitgenodigd; via dat van WIN gaan uitnodigingen naar vrouwelijke raadsleden, Vrouwen van Nu en andere maatschappelijke organisaties. “We zijn allemaal vrouwen, veelal ook moeders en al die moeders willen hetzelfde voor hun kinderen. En het is goed dat je begrijpt waar de verschillen vandaan komen. Hoe kun je die werelden in elkaar schuiven en met begrip en respect voor elkaars achtergrond toch even achter de hoofddoek en achter de voordeur kijken?” Info en aanmelden: https://www.nldoet.nl/klus/35271 , steunpuntvrijwilligers@welzijninnoordenveld.nl of telefonisch bij WiN,050 3176500. Edith Boeker