Ringslangen centraal op informatie-avond in Norg

NORG - Landschapsbeheer organiseert maandag 12 maart in samenwerking met Stichting Natuur in de Onlanden, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groningen een informatie-avond over de ringslang.

Plaats van handeling is Hotel Karsten, Brink 6 te Norg, aanvang 19.30 uur. Op deze avond wordt een boeiende lezing gegeven door ringslangenkenner Bertil Zoer over de leefwijze van de ringslang en wordt uitleg gegeven over de recente en toekomstige hulpacties ten behoeve van deze soort. In de gemeente Noordenveld komen verschillende bijzondere diersoorten voor, één daarvan is de ringslang. Een niet giftige slang, die met een lengte van meer dan één meter de grootste slangensoort van Nederland is. Zijn naam dankt hij aan de gele vlekken achter zijn kop, die samen een ring lijken te vormen.

Imposant

Ringslangen zijn imposante dieren, maar ze hebben het niet altijd even makkelijk. Daarom is Landschapsbeheer Drenthe in 2017 een project gestart om de ringslang een handje te helpen. Hier hebben diverse organisaties, zoals Staatsbosbeheer, de Boermarke Langelo, Landschapsbeheer Groningen, particuliere eigenaren en Natuurmonumenten aan bijgedragen door terreinen geschikter te maken. Het verbeteren van het leefgebied van de ringslang bestaat bijvoorbeeld uit het verwijderen van opslag uit veentjes, maar ook het aanleggen van broeihopen. Deze laatste maatregel is cruciaal voor een goede voortplanting. Hier is dit jaar mee gestart, maar er zijn nog diverse locaties in Norg e.o. en de Onlanden waar nog werk aan de winkel is. Op deze plekken kunnen we uw hulp goed gebruiken. Het ringslangenproject is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.