LGN bezorgd over privacy van digitaal bewaarde gegevens gemeente

RODEN - Op 25 mei 2018 moet ook Noordenveld voldoen aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die een veilige en voor inwoners heldere registratie van gegevens voorschrijft.

Overheden hebben wat dat betreft geen goede naam. Zie het landelijke referendum over de Sleepwet tegelijk met de raadsverkiezingen op 21 maart 2018. In het klein is een voorbeeld de in november 2016 gestolen laptop met OZB gegevens van inwoners van onder meer Noordenveld. Lijst Groen Noordenveld dringt er op aan dat het college van Noordenveld de privacy goed organiseert. In oktober 2017 stelde Lijst Groen Noordenveld daarom vragen aan het college. Omdat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de voortgang, wil LGN nu weten wat de stand van zaken is. Er is maar één functionaris gegevensbescherming samen met de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. Het is de vraag of die voor de inwoners van Noordenveld voldoende inzetbaar is.

Register

Er moet een register van verwerking persoonsgegevens komen. Veel gemeenten hebben al enige tijd zo’n openbaar register, met een heldere website over rechten van inwoners en waar ze terecht kunnen. Noordenveld heeft dat nog niet. De huidige verordening Gemeentelijke Registratie en Gebruik van Persoonsgegevens Noordenveld moet vervangen worden en een heldere registratie van de gegevens uit de chips van de afvalcontainers en de nieuwe afvalpassen ontbreekt. Daardoor is bijvoorbeeld niet duidelijk of per adres de hoeveelheid afval geregistreerd wordt.