Pascalle Nadine de Vries jeugdig PvdA-kandidaat: 'Heel positief gestemd'

RODEN - De stoelendans in politiek Noordenveld dient zich aan. Oud wijkt hier en daar voor nieuw, zo ook bij de PvdA waar de 26-jarige Pascalle Nadine de Vries als derde op de lijst staat. "Ik ben hoopvol gestemd", klinkt het enthousiast.

Pascalle heeft altijd in Roden gewoond. "Ik heb eerst Havo/VWO doorlopen in Leek, op de Lindeborg, en heb toen marketing en communicatie gestudeerd. Ik volg nu een HBO thuisstudie multimediadesign, vanwege het hele creatieve aspect, marketingtools uitwerken, conceptualiseren, met onder andere indesign en photoshop werken. Kortom, hoe bereik je de mensen." "Daar zit ook een bruggetje in naar de politiek, als het ware. Ook gaat het om conceptualiseren, een idee in een beeld omzetten, daar spitst de studie zich op toe. Dat dan goed uitvoeren met marketinginstrumenten en sociale media. Ach, ik vind het heel leuk om te doen, dat is al de helft van de studie. Ook krijg je veel geschiedenis, leren van de fouten van je voorgangers", lacht ze. De Roonse werkt verder in een kledingboetiek in Roden. "Ja, Blooming Fashion, echt heel leuk. Je bent heel direct in contact met klanten. Sport ontbreekt niet. "Ik geef Zumba en BBB (billen, buik, benen-training) in Fitnesscentrum Roden. En als hobby dans ik op internationaal niveau, bij Bert de Groot. We zijn begonnen als een klein groepje, onze kracht is dat ieder haar eigen dingen heeft, maar de passie voor dans delen we." "Iedereen heeft ook de ruimte om zichzelf zijn, daardoor is de groep heel hecht. Vorig jaar deden we mee aan het EK en het WK, nu we gepromoveerd zijn hopen we dit jaar weer goed mee te doen. Vorige week hadden we een wedstrijd in Leek en behaalden we de eerste plek. Over twee weken gaan we naar Raamsdonkveer. We zijn zo allround mogelijk, met bijvoorbeeld streetdance, hiphop, wacking, gewoon heel divers." Naast al deze bezigheid is er vriend Jasper, maar daar weet Pascalle uiteraard tijd voor vrij te maken...

Gevraagd

Door een vraag van een prominent politicus kwam ze in de politiek. "Dat was eigenlijk heel grappig. Een vriendin is werkzaam bij de gemeente Noordenveld. En Alex Wekema (PvdA'er en wethouder) vroeg haar of ze iemand kende die zich eventueel met de gemeentepolitiek  zou willen bemoeien en zich voor in zou willen zetten. Laura dacht meteen aan mij. Ach, ik heb dat eigenlijk altijd wel gehad." "Op de middelbare school vond ik politiek al boeiend. Bepaalde vakken als maatschappijleer vond ik toen al interessant en leuk. Op de middelbare school was er ook een programma, Uitlaatklep, daarin werden wat klassen gevolgd. En gekeken 'wie het bekkie op de goede plek heeft'. Ik was daar toen al bij, was al vaak woordvoerster", vertelt Pascalle. Na de vraag in september om de PvdA-fractie te komen versterken, heeft Pascalle zich eerst ingelezen. "En gesprekken gehad, over 'wat houdt het in een notendop in'. Ik was meteen enthousiast. Veel jongeren denken dat politiek stoffig en saai is, maar dat is bepaald  niet zo. Nu rondom de campagne ben ik drukbezet. Ook op de achtergrond, zo heb ik sociale media opgezet, ben ik ondersteunend en ontwerp de posters en andere promotiematerialen. Ik probeer wat toevoegingen te doen."

Jongerenraad

Na de verkiezingsdreun vier jaar geleden heeft PvdA een kleine fractie. "Wat ik van de verkiezingen verwacht? Dat is een hele lastige", drukt ze zich politiek uit. "We  hebben een gezamenlijk programma met GroenLinks, dat is landelijk een jongerenmagneet. Maar wat het wordt, daar durf ik niet zo heel veel over te zeggen." Ze kiest haar woorden zorgvuldig. "Tja, ik gooi niet alles eruit, dat heb ik vroeger ook wel geleerd. Maar ik ben heel positief gestemd. De tijd zal het leren. Wij, maar ook andere fracties, zijn allemaal wel voor een jongerenraad. Daarmee kun je op termijn kans bieden om als twintiger kans te maken in de gemeenteraad te komen. Een beetje doorstroming, inderdaad. Jonge, frisse geluiden." Pascalle is niet de jongste op de lijst. "Nee, we hebben ook nog Sven van de Kooi op de lijst, die is 23, maar hij staat op plaats 10. Ik sta op plek 3, dus we gaan er voor", verwijst ze naar haar kansen om op het pluche plaats te nemen. Specialismen heeft de Roonse nog niet. "Wat ik zelf wel merk, ook aan mensen om me heen, is dat er weinig toegankelijke huurwoningen en koopwoningen zijn. Het is mooi dat de PvdA zich daarvoor in wil zetten. En sport, ik zit ook in Stichting Sportstimulering Noordenveld. Jongeren die willen sporten en de top willen bereiken, een goede zaak." De komende tijd, in de aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, is Pascalle nog druk met zogenoemde canvasdagen (omdat we samen gaan werken met GroenLinks), diverse bijeenkomsten, een lezing over hoe de raad functioneert. "En er is nog het sportdebat in De Pompstee en het lijsttrekkersdebat bij RTV Drenthe." Ik hoop ook dat vooral 18-plussers zich geroepen voelen om vooral wèl van het stemrecht gebruik zullen maken op 21 maart. Regionale politiek gaan daadwerkelijk om je eigen buurt, sportvereniging woonvoorzieningen en of uitgaansgelegenheden."