Bernard Slofstra: 'Met hart en ziel'

PEIZE - Zingen met hart en ziel tijdens de mantra avond in de kerk van Peize vrijdag 9 maart van 20.00 tot 22.00 uur. De leiding is in handen van Bernard Slofstra.

“Mantra’s zijn liederen met een korte, betekenisvolle tekst op een eenvoudige melodie, die je lang herhaalt, variërend van 5 tot wel 12 minuten, om zo de verbinding met de tekst te ervaren. Dit wordt nog versterkt door de stilte die daarna volgt, waarin de muziek nog na kan trillen en klinken. Vanuit die stilte ontstaat dan een nieuwe mantra.  In iedere spirituele of religieuze stroming komt deze manier van zingen voor, hoewel niet iedereen het mantra’s noemt”, legt Bernard uit. “Ze zijn eenvoudig zodat je er niet over hoeft na te denken, maar volop kan ervaren. Vanuit die eenvoud ontstaat ook al gauw meerstemmigheid. De meeste mantra’s die worden gezongen zijn geschreven door Jan Kortie en mijzelf.” Bernard volgde van 2012-2014 de opleiding tot stembevrijder bij Jan Kortie in Amsterdam. Iedere maand geeft hij daar een mantra avond in de Amstelkerk. ”Mantra’s raken mij. De manier waarop Jan Kortie de avonden verzorgt hebben mij geïnspireerd zelf mantra avonden te gaan organiseren. Jan heeft mij daar altijd in gestimuleerd en ondersteund. De mantra-avonden organiseer ik nu sinds 2013 in zowel Peize als Oud Avereest. In Peize zijn we meestal met 35 tot 40 mensen. Dat kan gezien de grootte van de kerk uitgroeien naar zeker het dubbele aantal. Hoe meer zingende zielen, hoe meer vreugd.” De entree is 10 euro.

Les

Bernard woonde 20 jaar in Roden en gaf daar zang- en pianoles sinds 1995. “Sinds mijn verhuizing naar Dedemsvaart kom ik nog twee dagen in de week naar het dorpshuis in Nieuw-Roden, waar ik les geef en mijn twee overdag-koren leidt. Ik heb voor de mantra-avonden de Kerk van Peize gekozen vanwege de sfeer en de akoestiek, die ik ook al kende omdat ik daar ieder jaar mijn leerlingenavond houd. Het leek mij ook een mooie aanvulling bij andere activiteiten die daar gehouden worden door ZIP (Zingeving in Peize), waarvoor ik ook workshops stembevrijding heb gegeven.” Bernard doet nog meer dingen in de muziek. Hij begon als organist en werd ruim 30 jaar geleden gevraagd in te vallen bij een koor vanwege ziekte van de dirigent. “Dat vond ik zo mooi, dat ik opleidingen ben gaan volgen en uiteindelijk ben afgestudeerd als koordirigent. In 1995 ben ik mijn muziekpraktijk begonnen en sindsdien werkzaam als musicus. Om mijn kennis en kunde op pijl te houden wordt ik ook nog steeds gecoacht in zowel  zang als piano. Wat hem aanspreekt in de muziek is dat iedereen het begrijpt. “Muziek opent het hart van mensen. Het gaat om het gevoel, niet om het verstand. Bij mantra zingen wordt dat extra benadrukt. Ik hou van veel stijlen muziek, met name het klassieke liedrepertoire, wat ik ook beoefen met mijn vrouw, de sopraan Christianne Slager. Samen vormen we Duo Cantando waarbij ik haar op de piano begeleid in het klassieke liedrepertoire.” Meer informatie over de muziekpraktijk en de mantra avonden is te vinden op www.muziekpraktijkbernardslofstra.nl en www.bernardslofstra.nl. Cindy Houwen