Schaakclub Roden: Battjes op weg naar de top

RODEN - Je hebt soms van die avonden … Twee partijen in de 21ste ronde bij Schaakclub Roden waren binnen 15 zetten beslist en dat kwam door de verliezers. Lieuwe Boskma en Ruurd Kunnen zagen eenvoudige dreigingen over het hoofd en wierpen hun tegenstanders als het ware de punten in de schoot.

Henk van Bemmel en Menno Keizer accepteerden de cadeautjes met genoegen. Zijn hebben goed gebruik gemaakt van de kansen die zij kregen; dat is ook een kwaliteit. Het hoogtepunt van de avond was de partij tussen Dick Dalmolen en Tom Visser. Het werd een lange partij waarin Visser een paar onnauwkeurigheden beging en uiteindelijk verzeild raakte in een eindspel waarin hij een slechte en Dalmolen een goede loper had. Dat is nog niet gemakkelijk te winnen, maar Dalmolen maakte geen fout en schreef de partij op zijn naam.

Spannend

Spannend was ook de strijd tussen Arend van der Burgh en Ger Battjes. Van der Burgh gaf de veelvoudige clubkampioen uitstekend partij en leek lange tijd remise binnen handbereik te hebben. Battjes had echter een minimaal eindspel-voordeeltje en hij slaagde er in dat in winst om te zetten. Door deze uitslagen is Battjes uitgelopen op Boskma en Visser die vrijwel gelijk op de derde en vierde plaats staan, en is hij Ward Romeijnders tot op enkele punten genaderd. Romeijnders speelde niet en zal ook de komende weken afwezig zijn. Waarschijnlijk passeert Battjes hem in een van de komende ronden. Dick Dalmolen en Henk van Bemmel zijn opgeklommen naar de plaatsen vijf en zes. In de B-groep is niets veranderd; in de C-groep blijft Van der Burgh, ondanks zijn verlies tegen Battjes, de klassementsaanvoerder.