Een nieuwe lente, een nieuwe drive

RODEN - Een nieuwe lente, een nieuwe drive - voor bridgeliefhebbers in Noordenveld en omstreken is het zo logisch als wat.

Waar andere mensen het eerste lenteweekend vieren met een bezoek aan het tuincentrum, spoeden de leden van Bridgeclub Roden en hun gasten zich op de eerste zaterdag van de lente naar de Brink in Roden. Ook dit jaar zullen ze daar weer in de verschillende horecagelegenheden neerstrijken, en eveneens in Museum Kinderwereld. Met hun tweehonderd zesenvijftigen om precies te zijn – u bent gewaarschuwd. Waarom nu toch juist als de lente begint ? vroegen wij aan Harry van den Elskamp van Bridgeclub Roden, die samen met enkele enthousiaste leden het evenement organiseert. Dan wil je toch naar buiten? “Maar wij gáán toch ook naar buiten,” antwoordt deze gevat. “Ieder half uur wisselen de spelers van locatie, dan lopen we allemaal over de Brink.” En mag hij eraan herinneren dat het nog maar de vraag is of we mooi weer hebben, dat eerste lenteweekend?

Uitverkocht

De bridger spreekt uit ervaring. De Ot en Sien Café Drive wordt al 27 jaar op deze datum gehouden. Wat het weer ook gaat doen, de kaarten zijn nu al uitverkocht. Zoals ieder jaar. “De grap is, je doet een paar spelletjes per locatie. Dan verhuis je naar de volgende plek, met andere tegenstanders. En dat doe je acht keer. Zo ontmoet je steeds weer andere mensen, en hoe vaker je meedoet hoe meer je er leert kennen. Dat is ontzettend leuk.” Hij verheugt zich al op de gezellige drukte. Op elke locatie zijn acht bridgetafels gereserveerd tussen de koffie met appeltaart, het bier en de ijsjes. Dat rumoer is nu juist de charme, zegt hij. Elders zijn nog wel grotere cafédrives ook: in Den Bosch bijvoorbeeld, met maar liefst duizend paren. Hier in het Noorden is de APIH Cafédrive het grote voorbeeld. Die vindt altijd wat later in het voorjaar plaats, onder het motto ‘zwalk met ons mee van kroeg naar kroeg voor een stevig potje bridge’. Dat klinkt toch net even anders ? Wellevendheid staat hoog in het vaandel bij deze denksport, benadrukt Van den Elskamp.

Je kop erbij houden

Een sport is het, en je moet je kop erbij houden. Een fotografisch geheugen helpt enorm: welke kaarten zijn er al uit, dus welke bevinden zich nog in het spel? En bij wie? Psychologisch inzicht is ook behulpzaam. “Misleidende speelwijzen zijn altijd leuk: als je de suggestie weet te wekken dat je een bepaalde kaart hebt.” Je speelt het in tweetallen, met 52 kaarten – “dertien in de hand, dat biedt veel spelmogelijkheden.” Er is sprake van leiders en dummy’s, een biedsysteem en een  eindcontract. Een spelletje duurt 7,5 minuten. Vier spelletjes zijn een ronde, acht rondes zijn een drive. Wil je bridge echt snappen dan volstaat een jaar les om de basis onder de knie te krijgen. Daarna schaaf je verder aan je spel met de workshops die de vereniging aanbiedt , over zaken als ‘volgbiedingen’, ‘snijden’ en ‘uitnemen’. Het is dus niet zo dat je veel kunt opsteken door toe te kijken straks op 24 maart. Maar wel is misschien aan de spelers af te zien, wat er zo leuk is aan bridge. Niet voor niets heeft Bridge Club Roden 152 leden, en wat meer is: in oktober bestaan ze alweer 50 jaar! Dat jubileum zal op grootse wijze worden gevierd. Voor meer informatie over club en cursussen: Liesbeth Holtrop, 06 18690994, liesbethholtrop@gmail.com Edith Boeker