WhatsApp-burgernetoefening succesvol

RODEN - De politie en gemeenten Noordenveld en Oosterwolde kijken tevreden terug op een succesvolle WhatsApp-burgernetoefening die van donderdagavond 1 maart in het grensgebied tussen de gemeente Ooststellingwerf en Noordenveld.

Er deden verschillende buurtpreventie WhatsAppgroepen uit de gemeente Ooststellingwerf en Noordenveld mee aan de oefening. Via Burgernet werd de eerste alarmering gedaan. Daarna ging de politie samen met de leden van de buurtpreventie WhatsAppgroepen aan de slag om de criminelen op te sporen. De criminelen pleegden enkele strafbare feiten en werden uiteindelijk aan de hand van de tips van de leden van de buurtpreventie WhatsAppgroepen opgespoord en aangehouden. Naast de hulp van de leden van de WhatsAppgroepen hielpen ook inwoners die niet op de hoogte waren van de oefening de politie mee. Zo hielp één van hen mee toen een crimineel een ontsnappingspoging waagde. Dankzij zijn hulp lukte deze poging niet.

Doel

Het doel van de oefening is om het contact tussen politie en leden van buurtpreventie WhatsApp-groepen te verstevigen en de inzet van deze groepen nog effectiever te maken. Daarnaast is het doel om de inwoners alerter te maken op verdachte situaties in hun omgeving en handvatten te geven hoe te handelen bij deze situaties. "Inwoners weten het beste wat er in hun wijk speelt en wat normaal is en wat niet. We hebben hun ogen en oren nodig, samenwerking loont", aldus de wijkagenten van Ooststellingwerf en Noordenveld. De sfeer was erg ontspannen tijdens de oefening. De mensen vonden het erg leuk om mee te doen. Er werd veel informatie over de criminelen in de buurtpreventie WhatsApp-groepen gedeeld. In eerste instantie bleef deze informatie ook in deze groepen, uiteindelijk belandde deze gelukkig bij de politie en dankzij deze samenwerking konden de criminelen worden aangehouden.