Anouk: nieuwe Jonge Dichter van Noordenveld en Westerkwartier

RODEN - De nieuwe Jonge dichter van Noordenveld en het Westerkwartier is Anouk de Jonge. De leerlinge van De Ronerborg uit Roden won donderdag de wedstrijd met haar haiku over de herfst.

Het Boekenweek-thema ‘natuur’ bleek een onderwerp waar de inzenders van gedichten voor de verkiezing van de Jonge dichter goed mee uit de voeten konden. Het resultaat was een rijke oogst aan inzendingen. Met dank aan leraren Nederlands Eddy van der Wal en Ada van Belkum van De Ronerborg, die hun leerlingen dankzij creatieve ingangen wisten aan te zetten tot het schrijven van een of meer gedichten. Het winnende gedicht komt traditioneel op een boekenlegger van Boekhandel Daan Nijman te staan, voorzien van een passende illustratie door een kunstenaar of illustrator. Parallel aan de verkiezing van de jonge dichter stortten ook leerlingen uit de onderbouw van De Lindenborg in Leek zich op de poëzie. Onder leiding van CKV-docent Bert Hemsteede maakten zij ontwerpen voor een boekenlegger. Zij lieten zich daarbij inspireren door bestaande gedichten of maakten er zelf een gedicht bij.

Boekenlegger

De winnaar van deze wedstrijd is Wiemer van Hielkema. Hij tekende een stoere Blauwbilgorgel, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Cees Buddingh’. Ook van deze tekening zal een Daan Nijman-boekenlegger gemaakt worden. De jaarlijkse verkiezing van de Jonge dichter van Noordenveld en het Westerkwartier is een initiatief van Boekhandel Daan Nijman in Roden en RSG De Borgen. Op de foto krijgt de kersverse Jonge dichter van Noordenveld en het Westerkwartier, Anouk de Jonge, uit handen van Charlotte Pennink (Boekhandel Daan Nijman) de oorkonde die bij de titel hoort.