‘Rien Poortvliet, tussen koetsen en kabouters’ in museum Nienoord

LEEK - Museum Nienoord presenteert van 30 maart tot en met 30 september de tentoonstelling ‘Rien Poortvliet, tussen koetsen en kabouters’.

Rien Poortvliet (1932-1995) begint als reclametekenaar, maar groeit als tekenaar en schilder uit tot een van Nederlands meest geliefde kunstenaars. Museum Nienoord toont tientallen studies van paarden, koetsen en hippische evenementen. Zoals op Prinsjesdag en bij het uitrijden met Friese aanspanning van de Amelandse Reddings Maatschappij. Voorts komen er veel schilderingen over het leven van de kabouter. Die worden omlijst met verfijnde miniaturen uit de eigen rijtuigcollectie. Zijn populariteit bij het brede publiek dankt Poortvliet mede aan zijn onderwerpkeuze: het leven met geloof en geschiedenis, met land en dier, zon en maan, zomer en winter. In menig Nederlands huisinterieur prijkt wel een reproductie. De Poortvliet kalender is elk jaar weer rijk gelardeerd met inheems wild in een sfeervolle heide, bos of polder; authentieke boerderijtypen en klederdrachten, en: paardenrassen en aangespannen gerij. In bijna iedere boekenkast staat sinds de jaren ‘70 wel een van zijn boeken: ‘Het brieschend paard’, ‘Te hooi en te gras’, ‘Vossen hebben holen’. Daar staat vast een kabouterboek van Poortvliet naast… ‘Het leven en werken van de Kabouters’ en ‘De oproep der Kabouters’ worden wereldberoemd, in 21 talen vertaald, vele tientallen keren in grote oplage herdrukt en met miljoenen tegelijk verkocht. Het leven van de kabouter is niet eerder semi-wetenschappelijk zó overtuigend beschreven en verbeeld, dat je er bijna in gaat geloven. Poortvliet zijn schilderingen bij teksten van Wil Huygen zijn fantastisch, ontroerend en vaak ook buitengewoon grappig tegelijk.

Kindermiddagen

Speciaal voor kinderen van 3- 8 jaar is eenmaal per maand op zondagmiddag van 14.00-16.00 uur de kabouter doe-activiteiten georganiseerd. (2 april, 13 mei, 15 juli, 16 september) Op zondag 10 juni en zondag 19 augustus is er een Kabouterfeest voor kinderen van 3-8 jaar. www.museumnienoord.nl