Veel verschillen in literatuurdagen in Veenhuizen

VEENHUIZEN - De Nationale Boekenweek was voor de provincie Drenthe aanleiding om de ‘Drentse Literatuurdagen’ te houden. Drie dagen kwamen muzikanten en schrijvers samen in het Drentse landschap.

Twee bijeenkomsten waren in Veenhuizen, het Verenigingsgebouw. Met op de slotdag, zondag, een bijzondere 'vogellezing' door cabaretier/schrijver Hans Dorrestijn, een busrit met Suzanna Jansen en een reisverhaal door journalist Casper Jansen. Pierre Wind, de onder meer van De Wereld Draait Door bekende kok die niet kan stilzitten, verhaalde onder meer over een speurtocht naar voedsel in de natuur. Een niet geweldig getimede trip, want in de winter was maar weinig eetbaars te vinden... Het publiek werd getrakteerd op een mini-bloempotje met een gerecht met landelijke ingrediënten.

Leesbril

Dorrestijn vertelde over zijn niet gemakkelijke jeugd, en zijn vogelliefde. En zijn handicap, omdat hij slechts 'een leesbril' als verrekijker had. De liefde was echter sterk, zoals ook te zien is in de tv-reeks De Baardmannetjes. Zijn mede-vogelaar Nico de Haan was eerder in Veenhuizen te zien geweest. Casper Jansen van De Volkskrant las met enkele afbeeldingen over een eigen natuurreis door Nederland, inclusief Drenthe, maar wist zijn gehoor niet altijd te vinden... Zangeres Mees zorgde voor de muzikale noot in het geheel... De nieuwe Literaire Kaart ‘Boek de Drentse natuur’ toont routes in natuurgebieden die een link hebben met schrijvers, dichters en kunstenaars. Ook restaurants, cafés en bezoekerscentra worden gekoppeld aan deze wandelingen. De kaart is gratis beschikbaar bij o.a. VVV-locaties en bibliotheken in Drenthe en via www.provincie.drenthe.nl/drentseliteratuurdagen. (Foto's Germ Geersing.)