Anne Doornbos debuteert met thriller

EEN - Anne Doornbos is onder meer schrijver en dichter in het Drents. Binnenkort verschijnt er nieuw werk van hem, een thriller, ‘De paddenvanger’.

“Het boek komt 30 mei uit.” Het boek wordt uitgegeven door Stichting het Drentse Boek in Beilen. Dit is gerelateerd aan het Huus van de Taol waar Anne voorzitter van is. “Als je daar lid van het bestuur bent, ben je dat ook van Stichting het Drentse Boek. Zij willen het boek graag uitbrengen vlak voor de weken van het spannende boek van 6 tot en met 24 juni.” Het boek ligt nu bij de corrector. Het is volledig in het Drents. “Ook bijvoorbeeld een Amsterdammer die in het boek voorkomt, praat Drents. Ik had al eens een kort verhaal geschreven met dezelfde titel en toen dacht ik al: ‘daar kan ik ooit wel een boek over schrijven.’ Het gaat over een man die helpt bij de paddentrek.” Het idee ontstond toen Anne zelf padden hielp oversteken tussen Een en Steenbergen. “Daar waren geen voorzieningen en werden veel dieren doodgereden. Ik heb toen een paar jaar padden opgepakt en naar de overkant geholpen. En een brief naar de gemeente geschreven voor voorzieningen en dat is ook gebeurd.”

Wraak

Het korte verhaal had als setting dat een groepje jongens zaterdagavond in een autootje onderweg zijn en ze vragen wat de man aan het doen is. “Hij legt uit dat hij padden helpt oversteken. De jongens rijden vervolgens met opzet padden dood. De man neemt later wraak op de jongens. Het boek gaat over het vervolg.” Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een politieman die onderzoek doet naar wat zich afgespeeld heeft. ‘De Paddenvanger’ is de eerste thriller die Anne heeft geschreven. Eerder bracht hij twee bundels met korte verhalen uit, publiceerde twee dichtbundels en schreef hij ook nog liedteksten en toneelstukken. “Ik heb er een paar jaar over gedaan om dit boek te schrijven, met tussenpozen. Ik heb veel plezier beleefd aan het proces. Ik vond het mooi om me voor te stellen hoe de lezer naar het verhaal zal kijken.” Anne stopt aan het eind van het jaar als voorzitter van Huus van de Taol, wanneer hij twaalf jaar die functie heeft bekleed en zijn termijn erop zit. “Ik stop ook met de gemeenteraad. Ik heb dan meer tijd met mijn vrouw (Jeanet-red.) samen en ik word deze zomer 70. Het is mooi als jonge mensen het overnemen. Ik sta nog wel op de lijst, maar als lijstduwer van de PvdA-fractie.” Het Drents zal Anne nooit meer loslaten, net zoals het schrijven. “Ik ben oorspronkelijk schrijver en ik hoop dat nog heel lang te doen.” Cindy Houwen