Feestelijk weekend rond nieuwe expo in Gevangenismuseum

VEENHUIZEN - Een flinke verbouwing, een nieuw verhaal. Het Gevangenismuseum viert in het weekend van 24 en 25 maart de opening van een nieuwe vaste expositie.

Deze expositie brengt het bijzondere verleden van Veenhuizen als pauperparadijs én justitiedorp tot leven. Een kolonie voor weeskinderen en bedelaars, gevangenisdorp én rijkswerkinrichting: Veenhuizen was het allemaal. In de nieuwe expositie ontdekken bezoekers hoe was om te leven en te werken in Veenhuizen. Ze varen mee in de trekschuit die de wezen en landlopers naar Veenhuizen bracht, kijken rond in de woning van een ambtenaar, slapen in een slaapkooi en zien hoe het heidelandschap – met de komst van de Maatschappij van Weldadigheid – veranderde in een strak en hoekig landschap.

Database

Om de opening te vieren pakt het museum uit met allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers in de databases van het Drents Archief speuren naar hun eigen voorouders in de Drentse koloniën. Albert Verlinde en André Kuipers gingen hen voor en ontdekten dat zij voorouders hebben, die als bedelaar in Veenhuizen terechtkwamen. Het Drents Archief vertelt alles over hun boeiende familiegeschiedenis. Daarnaast kunnen bezoekers tijdens het openingsweekend hun eigen signalementskaart maken en zorgen de muzikale mannen van Vollek voor de juiste sfeer met hun rauwe kolonieblues.

Kinderen

Ook voor jonge bezoekers is er op 24 en 25 maart van alles te doen. Zij kunnen door middel van cartoonanimaties weeskinderen van Veenhuizen tot leven laten komen tijdens de workshop ‘Koppie Paste’. Daarnaast is er een kleurwedstrijd en is er aan de grote knutseltafel van alles te doen. Ook kunnen kinderen tijdens het openingsweekend een button of eigen signalementskaart met vingerafdrukken maken. Openingstijden? zaterdag 24 en zondag 25 maart van 10.00-17.00 uur (doorlopend).