Ben Douwes: 'Roder Huisconcerten: glaswerk opruimen'

RODEN - Uit alle hoeken en gaten worden ze weer aangesleept, de stoelen, krukjes en tuinbankjes van Peize en Roden. Komende zondag is de achtste editie van de huisconcerten. Het publiek komt uit heel Nederland, en het wil graag zitten.

Dertig man per huiskamer, en dat keer veertien. Ga er maar aan staan. Huiskamerconcerten: in muzikale families worden ze wel eens georganiseerd. Maar veertien van zulke concerten tegelijk, op verschillende locaties, en dat dan drie keer achter elkaar. Wie verzint er zoiets? “Wij waren dertig jaar weg uit Roden,” zegt Ben Douwes. “Tien jaar geleden kwamen we terug en toen ontdekten we dat er een theater was gekomen. Geweldig! Maar wat bleek: ze hadden van alles, maar géén klassieke muziek of jazz. Dat kan niet uit, hoorden we, daar komt hooguit 20 man publiek op af. “ Nu speelt Douwes al heel veel jaren in een saxofoon kwintet. Hij dacht gelijk aan de mogelijkheid van een huiskamerconcert. Zou dat niet een gat in de markt zijn? Hij plaatste een oproep: wie wil zijn huiskamer beschikbaar stellen? “Er meldden zich 35 adressen! Nou, dan is er hier toch wel liefhebberij voor dit soort muziek.” Het bleek een gouden formule. “Het is ontzettend leuk, zo’n huisconcert. De mensen zitten er pal bovenop. Je kan ze dingen uitleggen en de kinderen laten zien welke klepjes er allemaal op een instrument zitten.”

Ingewikkeld

Dat vonden méér mensen: het publiek groeide. Daarmee werd de kaartverkoop wel ingewikkeld, en op een subsidie van de Culturele Kring kan je niet jaar in jaar uit blijven rekenen. “Maar inmiddels had ik een goed contact opgebouwd met de vorige directeur van de Winsinghof. Die was heel enthousiast. Hoe doe je het toch, vroeg hij? We spraken af dat ik de programmering bleef doen, en zij namen de PR en de kaartverkoop op zich.” En wie programmeert Douwes zo al? “Ik doe altijd fifty-fifty: voor de helft zijn het noordelijke muzikanten, en de andere helft komt overal vandaan.” Toppers van dit jaar zijn onder anderen Lex Jasper, KLatwer3 van Boelo KLat en Martijn Luttmer met zijn chromatische mondharmonica. “Een zeer moeilijk instrument! Maar hij is net afgelopen week geselecteerd om mee te spelen met The Passion.”

Pro Deo

Dankzij steun van Stichting Beringer Hazewinkel, Culturele Kring Peize, een lokale boek- en wijnhandel kan Douwes de muzikanten in elk geval een klein basisbedrag garanderen; de rest hangt af van de kaartverkoop. “De nieuwe generatie musici kan daar goed mee uit de voeten. Het zijn ondernemers, dat krijgen ze in hun opleiding al mee. Ze doen aan marketing, hebben een website.” De ‘gastgezinnen’ werken geheel pro deo mee – voor 0,50 per kopje koffie haal je je dit soort heisa niet op de hals. “Ze zijn geneigd om er nog van alles bij aan te bieden ook, maar ik zeg altijd: maak er geen wapenwedloop van. Een glaasje wijn bij het laatste concert, vooruit, maar méér moet het niet worden.” Wel is er een collectieve W.A. verzekering afgesloten want je weet maar nooit. “Ik ben zelf ook wel eens op een trompet gaan staan. Nee, niet hier! Dat was toen ik zelf eens optrad in een krappe ruimte. Kan gebeuren.” En als je nu glaswerk verzamelt of herderinnetjes van porselein? “Die moet je maar liever even opbergen. Overigens, het is héél prettig publiek hoor.” Publiek dat ook graag terugkomt. In zijn mailbestand heeft Douwes adressen uit Amersfoort, Ede, Boxtel en zelfs Tholen. “Die komen hier bridgen en dan plakken ze er nog een dagje aan vast.” Heeft hij nog een tip voor de bezoeker? ”Kom op tijd en laat je jas in de auto.” Nu maar hopen op mooi weer. Meer info: http://theaterroden.nl/kaarten/huisconcerten Edith Boeker