Scheepstra: de bedenker van Ot en Sien

RODEN - De opening van de nieuwe expositie van het Scheepstra Kabinet en de première van de documentaire over Hindericus Scheepstra schepper van Ot en Sien is vandaag, woensdag 28 maart.

De expositie en documentaire is vanaf april voor het grote publiek te zien. “We hebben elk jaar een nieuwe expositie en verhaal. Vorig jaar was het Jip en Janneke, het jaar daarvoor leesplankjes en we hebben zeventig tekeningen van Cornelis Jetses gehad”, vertelt voorzitter van het Scheepstra Kabinet Alie Folkerts. Dit jaar is besloten om het leven van Hindericus Scheepstra centraal te stellen. “Hij is de bedenker van Ot en Sien. Jetses tekende het, de bekende pedagoog Jan Ligthart gaf adviezen, maar Scheepstra schreef het.” Scheepstra en Ligthart dachten hetzelfde over het onderwijs, geeft Alie aan. “Als je kinderen wat leert moet je ze raken in het hart en hoofd en handen laten gebruiken.” In de expositie, tijdens het jaar van het cultureel erfgoed, worden veel documenten en foto’s over het leven van Hindericus Scheepstra getoond. Omdat dit jaar is uitgeroepen tot het Peter van der Velde jaar zijn er ook twee vitrines in het Kabinet ingericht over deze Drentse dichter en schrijver. “Verder hebben we in de Inloop een foto expositie over Roden uit de tijd van Hindericus Scheepstra, hier heeft de Historische Vereniging Roon voor gezorgd.”

Verhalen

We huren een lokaal in de Scheepstraschool uit 1894, een monument. Het pand is van Woonborg en wordt gehuurd door Promens Care. Het is het zesde jaar dat we hier zitten, we zijn in 2012 begonnen.” Het idee om het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra uit te dragen ontstond al tien jaar eerder tijdens de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan van de Scheepstraschool. “Wij hebben de ruimte waarover we konden beschikken Kabinet genoemd omdat we ieder jaar een ander laatje opentrekken met weer een nieuwe expositie. Het is een kleine ruimte waar veel verhalen te vertellen zijn. De verhalen vertellen is belangrijk.” Het Scheepstra Kabinet loopt goed. “We hebben vorig jaar 1750 bezoekers gehad. We hebben veel groepen die hier komen zoals literatuurclubs, de Vrouwen van Nu, familie reünies, buurtverenigingen, reünies van schoolklassen. We geven een rondleiding, dan kun je plaatsnemen in de bankjes en vertellen wij het verhaal.” In totaal zijn er 35 vrijwilligers bij betrokken. “Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom”, geeft Alie aan. “We krijgen veel schoolklassen. Zo komt het Rondje om de Brink er weer aan.” Een project voor de klassen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld waarbij kinderen leren hoe het kinderleven vroeger was. “Hoe ze vroeger woonden zien de kinderen in Mensinge, hoe het onderwijs was zien ze hier, hoe het geestelijk leven toen was in de Catharinakerk en hoe gespeeld werd in Kinderwereld.”

Samenwerking

Deze samenwerking en het uitdragen van het cultureel erfgoed is waar het Scheepstra Kabinet in de toekomst mee verder wil. “We willen ook graag wat moderne middelen, zoals een touchscreen”, ontvouwt Alie de plannen voor de toekomst. “En we laten zien hoe het vroeger op school was, maar later dit jaar gaan we filmen in scholen zodat we ook kunnen laten zien hoe leren nu gaat.” De openingstijden waarop de expositie en de documentaire te zien zijn is van vrijdag tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur. De foto expositie in de Inloop is dagelijks te bewonderen tijdens de openingsuren van Trefpunt Scheepstra en in de weekenden van 13.30 tot 16.30 uur. Groepen vanaf zes personen kunnen op afspraak terecht, dit is het hele jaar mogelijk. Zie voor meer informatie www.scheepstrakabinet.nl. Cindy Houwen