KTP Nieuw-Roden ziet bekerfinale tegen Pernis met vertrouwen tegemoet

NIEUW-RODEN - In Abu Dhabi was ze in 2017 nét niet de beste beach soccerspeelster ter wereld. Dit seizoen is ze misschien wel de beste voetbalster in de eredivisie.

Vrijdagavond hoopt aanvoerster Grytsje van den Berg-Jongsma met KTP Nieuw Roden de felbegeerde eerste hoofdprijs in de clubhistorie te pakken. In het Topsportcentrum in Almere begint de finale tegen het kwakkelende Pernis om 19.00 uur. Het team uit de gemeente Noordenveld staat met een straatlengte voorsprong bovenaan in de eredivisie en is al weken zeker van de play-offs. Daarentegen haalde Pernis uit de laatste vier duels welgeteld één luttel punt. Met vier vertegenwoordigers is de brigade uit Zuid-Holland hofleverancier van Oranje. De landskampioen van 2016 is echter nog niet zeker van de play-offs. Op de laatste speeldag moet de formatie van coach Sharon van Zadelhoff-Bakker winnen van hekkensluiter PFC/Pro Sport Centrum uit Apeldoorn. Zowel aanvoerster Grytsje van den Berg (25) als teammanager Wiebe Kooiker hebben geen idee wat er bij hun concurrent aan de hand is. ,,Ik heb wel een idee, maar dan ga ik speculeren’’, reageert Kooiker, de drijvende kracht achter de Nieuw-Roder successen. Enkele dagen voor de finale heeft hij een goed gevoel. ,,We krijgen dit seizoen extreem weinig doelpunten tegen en tactisch zijn we verder dan Pernis’’, vindt de Tolberter die met Kooiker Turnkey Projecten bovendien als hoofdsponsor fungeert. Dochter Martine (24) maakt deel uit van de hoofdmacht, die vorig jaar net naast alle hoofdprijzen greep. Grytsje van den Berg, in Nieuw-Roden bezig aan haar tweede seizoen, benadrukt de progressie. ,,We hebben een goede reeks neergezet en hebben degelijk gespeeld.’’ Naast de sterke verdediging is de snelle omschakeling een wapen. ,,Daarin zijn ze beter geworden’’, bevestigt de technisch vaardige sterspeelster.

Groep 5

Defensief heeft ze veel baat bij haar snelheid. Door drukke werkzaamheden moest Van den Berg onlangs bedanken voor Oranje. In het dagelijks leven geeft de geboren Friezin les aan groep 5 van christelijke basisschool De Rank in Roden. Vrijdagavond rekende Nieuw-Roden in thuisbasis Sportcentrum Leek simpel af met middenmoter Reiger Boys: 4-0. Met twee goals plus een assist bewees Grytsje van den Berg haar waarde. ,,Het ging inderdaad goed. We hebben als een team gevoetbald, met veel beweging. Dat we weinig doelpunten tegen krijgen komt ook omdat Joukje (van der Meer) een goede keepster is. Dat wordt wel eens onderschat’’, meent de inwoonster van Leek. Ze is getrouwd met de momenteel geblesseerde VEV’67-speler Gerhard van den Berg. Op het veld speelt de energieke schooljuf als centrale middenvelder. Een zeer verzwakt Nieuw-Roden verloor zaterdag met 3-1 van Eenrum, waardoor de titelkansen in de 2e klasse danig zijn geslonken. ,,Maar de nadruk ligt op de zaal’’, zegt Grytsje van den Berg die zich verheugt op de ontknoping van dit seizoen. Te beginnen met de bekereindstrijd tegen Pernis. ,,Ik heb het gevoel dat we echt willen winnen, al weet je niet hoe de wedstrijd loopt. We moeten gewoon scherp zijn. Zij zijn misschien ervarener, maar wij zijn rijper en stabieler geworden.’’ In Flevoland staat het team van trainer Andy de Jong er vrijdag niet alleen voor, want vanuit Nieuw Roden vertrekt een volle supportersbus. Wessel Aslander