Franse veteranen bezoeken monument Huis ter Heide

HUIS TER - HEIDE In het weekend van 6 tot 8 april bezoeken Franse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog Drenthe op uitnodiging van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten te Assen.

Onder hen zijn nog een of twee overlevenden van de roemruchte “Operatie Amherst”, waarbij 700 Franse parachutisten werden gedropt in Drenthe. Doel van deze operatie was om de weg vrij te maken voor de oprukkende geallieerden en zoveel mogelijk verwarring te zaaien bij de bezetter. Op diverse plaatsen in Drenthe en Zuidoost Friesland staan Franse monumenten ter nagedachtenis aan de strijders. Bij deze actie in april 1945 raakten vele Fransen gewond en sneuvelden 33 manschappen, onder wie de parachutist Guy Jean Lesne. Hij sneuvelde op 8 april bij een verkenning bij het landhuis op Landgoed Heidehof in Eext. Dat huis was indertijd bezet door een SS-afdeling. Op het landgoed was een onderduikershol aanwezig, waar acht jonge mannen uit de omgeving lange tijd waren onder gedoken. Een van de onderduikers, de nu 96-jarige Fokko Niemeijer zag dat de Fransman sneuvelde en heeft hem begraven. Toen de Canadezen een paar dagen later arriveerden, hebben ze het lichaammeegenomen om later te kunnen herbegraven in Frankrijk.

Onderduikershol

Vrijdag 6 april wordt op, mede namens Dolf van der Weij van landgoed Heidehof, nabij het gerestaureerde onderduikershol een herdenking georganiseerd. Hierbij wordt een monument onthuld ter nagedachtenis aan. Die dag is er om 10.30 uur een herdenking aan de Vaart ZZ te Assen, bij het Amherst-monument. Om 13.30 uur volgen herdenking en onthulling monument op Landgoed Heidehof, Provincialeweg 2 in Eext. Zaterdag 7 april worden meerdere monumenten bezocht, onder meer om 10.30 uur het monument aan de Koelenweg 10, te Huis ter Heide, en tenslotte zondag 8 april om 11.00 uur herdenking in samenwerking met de Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren bij het Franse monument aan de Lageweg te Zuidlaren.

Schuur

In de omgeving van Zuidvelde en Huis ter Heide sneuvelden in april 1945 acht parachutisten. Ze hielden zich op in een schuur aan de Koelenweg, maar werden ontdekt door passerende Landwachters die aan de bel trokken. Deze collaborateurs wilden een lijkkist halen voor een kameraad, die kort daarvoor door de Franse parachutist Charles Picard was doodgeschoten. Bij de aanval van Duitse troepen en Landwachters op 10 april werd de schuur in brand geschoten. De para's Jean A. Valayer, Jean-Pierre Munch en RAobert Spina kwamen in de vlammen om. Ibrahim Azem (uit Syrië), Pierre Bevalot en Marcel Leveque sneuvelden door vijandelijk vuur, alleen Doal wist te ontkomen... Iets dichter bij Zuidvelde was eerder al de Franse aalmoezenier André Boude omgekomen bij gevechten. Bij Zuidvelde kwam Marcel Fabert bij een vuurgevecht om het leven en even buiten de toenmalige gemeente Norg verdronk parachutist De Sablet, die bij de afsprong in een sloot was beland. Voor de zes gesneuvelden in en bij de schuur aan de Koelenweg is een monument aan de gevel van een later nieuw gebouwde schuur. De namen van Boude en Fabert zijn vermeld op het monument op de Kerkbrink in Norg.