KTP Nieuw-Roden draait rollen om in finale

NIEUW-RODEN - Door Pernis na verlenging met 3-2 terug te wijzen hebben de vrouwen van KTP Nieuw-Roden in het Topsportcentrum te Almere de felbegeerde KNVB-beker in de wacht gesleept.

In de akelig spannende eindstrijd maakte het team van Andy de Jong en Wiebe Kooiker een kansloos ogende 2-0 achterstand ongedaan. Vooral dankzij uitblinker Renée Huizinga trokken de blauwhemden uiteindelijk verdiend aan het langste eind. In de eerste helft van de extra speeltijd (2 x 5 minuten) sloeg de linksbenige international uit Groningen toe. Lange tijd leek KTP Nieuw Roden bevangen door de gevreesde finalestress. Vorig seizoen stond de formatie in beide finales (beker en play-offs om de landstitel), maar greep de Noordenvelder brigade naast alle prijzen. Het nerveus ogende Nieuw Roden ging slordig te werk en de Drentse dames verkeken zich enkele malen op de lange ballen waarop Pernis het patent heeft.

Ongebruikelijk

Bij de Zuid-Hollanders fungeert Suzanne Bakker (getrouwd met coach Sharon van Zadelhoff) als een echte libero. Bij topzaalvoetbal is dat vrij ongebruikelijk. Nadat Renée Huizinga een keer op Oranje-keepster Bianca Troost was gestrand, nam Pernis de leiding. Farhad Sedighi schoof beheerst raak (0-1). Nieuw-Roden stelde er één reële mogelijkheid tegenover, maar op aangeven van Huizinga schoot de ongelukkig spelende Amber Bandringa over. Ook na de hervatting kwamen aanvoerster Grytsje van den Berg c.s. voor de circa 1000 toeschouwers niet toe aan hun snelle uitbraken, waarop tegenstanders vaak geen antwoord hebben. Toen Dounia el Biyar er na een counter 0-2 van maakte, zag het er zelfs somber uit. Nieuw-Roden rechtte echter de rug en Renée Huizinga mikte de plofbal tussen de benen van Troost door (1-2). De aansluitingstreffer viel amper een minuut na de tweede Pernis-goal. Geloof en beleving keerden terug, al bleef de eredivisiekoploper slordig en zonder overtuiging te werk gaan.

Overhoop

Verder lagen de vrouwen geregeld met de juiste richting overhoop. Enige lichtpunt was het spel van tweede teamspeelster Amber van der Donk die opmerkelijk veel speeltijd kreeg. In de slotfase werd de betrouwbare sluitpost Joukje van der Meer geofferd voor vliegende keep Amber Bandringa. Te spelen waren nog welgeteld 13 seconden toen zij bij een scrimmage het beslissende tikje gaf: 2-2. "Dat doelpunt gaf een geweldige boost", verklaarde Huizinga na afloop. "Ik heb genoten." Na vier minuten sloeg ze op assist van Bandringa vernietigend toe: 3-2. Ook al omdat Pernis uitgeblust oogde, hield het fittere Nieuw Roden in het restant vrij eenvoudig stand. Ze kwamen trouwens goed weg toen Suzanne Bakker van ver de kruising toucheerde.

‘We bleven er in geloven’

Grytsje van den Berg kon haar geluk niet op. "We bleven er in geloven, zeker na ons eerste doelpunt. Ik vind ook dat we verdiend hebben gewonnen", meende de vooral defensief nuttig spelende aanvoerster. Teammanager Wiebe Kooiker benadrukte dat in de pauze harde woorden waren gevallen. "Sommige speelsters wilden elkaar bij wijze van spreken te lijf gaan. Dat bewijst hoe graag we deze finale wilden winnen. Tijdens de wedstrijd ben ik wel een paar jaar ouder geworden, maar dat maakt niet uit. Man, ik ben zo blij." Scoreverloop: 10. 0-1 Farhad Sedighi, rust, 24. 0-2 Dounia el Biyar, 25. 1-2 Renée Huizinga, 40. 2-2 Amber Bandringa, verlenging, 44. 3-2 Huizinga.