TIP Veenhuizen opent seizoen met papieren tassen

VEENHUIZEN TIP - Veenhuizen opent het seizoen met een presentatie van papieren tassen uit de collectie van Pieternel Broos uit Tilburg.

Pieternel verzamelt sinds 1978 papieren draagtassen of shopping bags uit de hele wereld. De tassen in haar verzameling zijn verkregen als verpakking bij een aangeschaft artikel. De meeste tassen zijn dan ook ‘gebruikt’ voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt. De gehele collectie omvat duizenden tassen van o.a. musea en tentoonstellingen, modeontwerpers, verre landen, special events, typografie en nog veel meer. De oudste tas dateert uit 1952 en is ontworpen door Bart van der Leck voor Metz & Co in Amsterdam. De papieren draagtas, die sinds 1950 algemeen in gebruik werd genomen door grote zaken als Albert Heyn en C & A, is in de eerste plaats bedoeld als verpakking en om een product wat men heeft gekocht te vervoeren. Maar toen men ging inzien dat het als lopend reclamemiddel zeer goede diensten kon bewijzen, begon men steeds meer aandacht te besteden aan de vormgeving van de tas. En een gebruiker wil graag met een mooie tas van bepaalde firma's of merknaam gezien worden en hem dus vaker blijven gebruiken.

Kunstwerk

Aan de vormgeving van de papieren draagtas wordt veel aandacht besteed en het resultaat is vaak een waar kunstwerk. Eenvoudige effen gekleurde met simpele opdruk of logo, perfect gedrukte, speciaal voor een seizoen of gelegenheidsgerichte ontwerpen. Ze vormen een eindeloze variatie. Ook het formaat, het materiaal en de handgrepen zijn afgestemd op de functie, aard en sfeer van de draagtas in veel variaties. Er zijn veel denkbare onderwerpen om een selectie uit te maken, voor deze kleine presentatie is gekozen voor dieren en typografie in de vorm van voornamen, bezoekers kunnen ontdekken of hun eigen naam erbij hangt. Ook de eerste tas uit 1978 waarmee de collectie is begonnen hangt erbij. Voor info over de tassencollectie pieternelbroos@gmail.com In het Tourist Info Punt zijn naast plattegronden en routekaarten boeken over Veenhuizen te vinden. Het is bovendien een ideaal startpunt voor mooie wandel- en fietstochten door de omgeving en langs de bijzondere architectuur. TIP Veenhuizen is geopend van april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur, tijdens schoolvakanties ook op maandag.