Meisje van Yde van nu ontmoet het echte meisje...

YDE/ASSEN - Het Meisje van Yde - in de vertolking van Lisanne Dijkstra - heeft zaterdag het echte Meisje van Yde ontmoet. In het Drents Museum, waar deze veenmummie al ruim een eeuw ligt.

In het museum was de presentatie van het openluchttheater, dat 12 mei in Yde in première gaat. Conservator/archeoloog Wijnand van der Sanden gaf uitvoerig uitleg over het echte meisje, dat 120 jaar geleden bij baggerwerkzaamheden werd gevonden in een veentje tussen Yde en Vries. Van het lichaam was niet veel over, hoofd en een deel van het lichaam en voetrestanten. Ondanks dat, aldus directeur Harry Tupan van het Drents Museum, is het een hoogtepunt in de veenmummie-collectie. Van der Sanden vertelde dat van het veenlijk meer ontbreekt, onder meer tanden. En sluit niet uit dat destijds souvenirjagers iets hebben meegenomen. Kortom, tanden gezocht. Een aanwezige vroeg of ook een hond meespeelt in de voorstelling, waarop een ander opmerkte dat die er wellicht na de vondst wel waren. En opperde onder luid gelacht dat er daarom veel botten ontbraken...

Strop-das

Lisanne, die ontroerd was bij de ontmoeting met haar 'rolmodel', poseerde in haar kostuum bij de vitrine, samen met acteur Peter Tuinman die als verteller een prominente rol vertolkt. Tuinman had van Harry Tupan een das gekregen, de laatste van de serie die ooit bij de presentatie van het gereconstrueerde hoofd van het meisje was uitgedeeld. Een geschenk dat destijds niet bij iedereen in goede aarde viel, gezien de link tussen strop-das en de strop waarmee het meisje om het leven was gebracht. Tuinman was echter zeer ingenomen met het geschenk en zegde toe de das tijdens de voorstelling te gaan dragen... Na de presentatie in het museum werd buiten een staatsieportret gemaakt met alle betrokkenen. Op verzoek van het Roder Journaal liet Lisanne zich even dragen door vier sterke mannen. Zoals het Meisje zich momenteel door Yde op handen gedragen voelt... In het openluchttheaterstuk komt ‘Het Meisje van Yde’ tot leven in een bijzonder verhaal. Het verhaal van een heldin. Deze theatervoorstelling wordt geregisseerd door Karin Noeken (Vrouw Holland) na een script van Just Vink (Theater te water) en geproduceerd door Langhout Theaterproducties BV. Janko van Barneveld (Shakespeare Diever) zorgt voor mooie decors en Jasper Westerhof is de componist. Verder wordt de voorstelling 'gedragen' door veel inwoners/verenigingen uit Yde... (Foto's Germ Geersing.)