Verkeersexamen: spannende dag

RODEN - Het was weer een spannende dag, dinsdag 10 april. “s Morgens om 8:45 startte de eerste leerling van De Marke om het verkeersexamen te fietsen.

Daarna volgden nog 254 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van 10 basisscholen in Roden, Peize en Roderwolde. Best een enerverende zaak en ook echt een examen. Langs de route stonden 7 posten, min of meer verdekt opgesteld, te kijken hoe het ging. Fouten werden aangetekend, 3 uren lang. Wat komt er een verkeer door Roden... Om de haverklap een bus, veel lange vrachtwagens voor bevoorrading van de winkels, en dan nog al die forensen en passanten. Om 12 uur was de laatste leerling van De Hoeksteen ook gefinisht en kon alles worden opgeruimd. Sommige leerlingen waren een beetje de weg kwijt geraakt, maar de meesten hadden toch genoeg aan de routebordjes.

Theorie

Een paar dagen eerder was op school de theorie getoetst, maar de praktijk is toch ook best moeilijk. Achterom kijken bij een bocht naar links, voorrang verlenen, op de goede plek fietsen op de weg, je hand duidelijk zichtbaar uitsteken als je de bocht omgaat... je moet ook overal om denken! Halverwege de morgen kwam burgemeester Klaas Smid met een paar gemmentebestuurders, onder wie wethouder Alex Wekema met verkeer in zijn portefeuille, ook even kijken hoe het allemaal verliep. De vrijwilligers werden van een natje en een droogje voorzien door de eigenaar van De Berk, als elk jaar weer zeer attent.

Diploma

Na afloop bleek dat er 57 kinderen foutloos hadden gereden, en helaas 2 het niet gehaald hadden. Iedereen heeft inmiddels de uitslag, en al dan niet het door Tea Nijnuis gekalligrafeerde diploma. De dag erna kwam jeugdagent Abbing naar de scholen om samen met de coördinator van VVN de diploma’s uit te reiken. En dat niet alleen: alle kinderen kregen ook nog een klein cadeautje van de agent. Dat is natuurlijk prachtig, zo’n samenwerking tussen politie en VVN. Dankzij alle vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet was het mogelijk weer een verkeersexamen te houden. De inzet van statushouder Solomon die ijverig 3 uur lang hesjes uitdeelde, innam en opvouwde verdient ook zeker vermelding.De samenwerking met de scholen was weer als vanouds: iedereen kwam en vertrok op tijd. Een geslaagde ochtend... (Foto's VVN-Noordenveld.)