Feest in Kinderwereld met Mickey Mouse

RODEN - In Speelgoedmuseum Kinderwereld is vrijdag 20 april om 16.00 uur de opening van de nieuwe tentoonstelling Mickey Mouse viert feest die vanaf zaterdag 21 april voor het publiek te bezoeken is. Samenstelster is conservator Mara Bosboom.

Aanleiding voor de overzichtstentoonstelling is dat Mickey dit jaar 90 jaar wordt. Er is onder meer een collectie van de oudste Mickeys vanaf 1928 te zien maar ook een overzicht van Walt Disney. “Zijn werkplek, wie hij was en hoe hij tot Mickey gekomen is.’ Ook tekenaar Ub Iwerks ontbreekt niet. ‘Verder hebben we een grote verzameling van een mevrouw die veel Mickeys heeft. In de bioscoop zijn filmpjes met de beroemde muis te zien.” Een bijzonderheid is een toverlantaarntje waarmee Mickey Mouse in een bioscoopje te projecteren is. “In de film Steamboat Willie was Mickey voor de eerste keer te zien.” In eerste instantie creëerde Walt Disney Oswald the Rabbit, zegt Mara. Maar door omstandigheden verzon Disney daarna de muis waarvoor hij eerst een andere naam had bedacht, Mortimer. “Maar zijn vrouw zijn, noem hem Mickey.” De creatie heeft door de jaren heen veranderingen ondergaan. Zo was de snuit van de muis in zijn beginjaren spitser en waren de ogen anders. De spullen voor de tentoonstelling komen van twee verzamelaars en medewerkers van het museum hebben ook spullen uitgeleend voor de expositie.

Balans

“We maken voor de tentoonstelling een balans tussen de verschillende voorwerpen, vroeg en laat materiaal, we hebben een hoekje voor de kinderen om te spelen, iets waar mensen kunnen zitten. We willen het zo maken dat het iedereen aanspreekt.” “We beginnen een jaar van tevoren met het idee, met het nadenken over een onderwerp. In de loop van de tijd kom je dan dingen tegen over dat onderwerp en hou je er rekening mee voor de tentoonstelling. Het opbouwen doen we altijd in zo kort mogelijke tijd, vier a vijf weken, zodat de zaal zo kort mogelijk dicht is.” Donderdag worden de laatste handelingen aan de overzichtstentoonstelling gelegd, zoals de schoonmaak en het uitlichten. Het museum is een vrijwilligersorganisatie en heeft ongeveer 45 vrijwilligers. “Als we de heren en dames niet hadden, was het niet gelukt om de tentoonstelling te maken. Zelf werkt Mara zo’n 2,5 jaar bij het speelgoedmuseum. “Maar ik werk al lang bij in speelgoedmusea, het is een beetje tweede natuur geworden.” Het gaat goed met het museum, dat onder meer meedoet aan het ‘Rondje om de Brink’, een samenwerking tussen het Scheepstra Kabinet, Havezate Mensinge, Catharinakerk en dus Kinderwereld. “Vorig jaar hebben we een goed jaar gehad met zo’n 21.000 bezoekers. Dat is hartstikke fijn en we hopen dat ook hier weer veel mensen op afkomen.” In de vakanties zijn er ook activiteiten om de expositie heen, naast natuurlijk de vaste collectie die er is. Voor meer informatie hierover en over het museum zie museumkinderwereld.nl/ Cindy Houwen