Open Atelierroute: Rianne

PEIZE - 'Hoe ik, Rianne Kooijman, bij de oprichting van de Open Atelierroute Noordenveld betrokken raakte en ook 30 jaar mijn atelier open gedaan heb en ieder jaar met veel plezier de bezoekers ontving'.

'Toen ons gezin 47 jaar geleden in Peize kwam wonen, werd er in de eerste jaren een Culturele Commissie Peize opgericht door de nieuwkomers in Peize. Het was een goed initiatief, waarmee er goede culturele evenementen werden georganiseerd en waardoor je elkaar ook leerde kennen. Omdat ik me toen als schilder ontwikkelde, werd ik gevraagd om ook in de commissie te komen. Je werd dan meteen donateur en zo organiseerden we iedere maand een muziek of theatervoorstelling of nodigden een schrijver uit. Het NNO gaf ieder jaar in een kleine samenstelling een concert in de kerk en ook de schrijver, Jan Siebelink, was in zijn jonge jaren een keer onze gast. Ieder jaar werd met een kunst tentoonstelling in de kerk afgesloten. Omdat we kwaliteit wilden blijven leveren en eigenlijk daarvoor niet genoeg geld hadden, hebben we besloten om 30 jaar geleden met de Culturele Commissie Peize te stoppen, maar dan wel met een nieuw evenement. Dat werd de geboorte van de Open Atelierroute Peize. Het werd een groot succes, de kunstenaars deden hun ateliers open om de bewoners van Peize met de kunst en de kunstenaars kennis te laten maken.

Koekfabriek

In de Koekfabriek, voorheen Melkfabriek, werden in de loop der jaren ruimtes verhuurd als atelier aan pas afgestudeerden en andere kunstenaars. Dat was een leuke aanvulling op de andere kunstenaars in Peize. We nodigden ze uit om mee te doen. Na een aantal jaren werd het door de gemeente niet meer verantwoord gevonden, om daar ateliers te hebben en te laten bezoeken. De kunstenaars konden er niet meer blijven. Bij de gemeentelijke herindeling van Noordenveld, organiseerden de kunstenaars van de verscheidene dorpen een evenement om elkaar te leren kennen 'De Geheimen van...'. We gingen in elkaars dorp exposeren, wat tot de oprichting van Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in Noordenveld heeft geleid. Nu werd het na 10 jaar de Open Atelierroute Noordenveld, die ieder jaar in het tweede weekend van mei werd gehouden. Bezoekers uit Groningen, Drenthe en Friesland en soms ook verder weten de ateliers te vinden. We organiseren altijd een bijzondere opening met muziek of theater en sparen om met ieder lustrum een speciaal uitgebreid cultureel programma te kunnen bieden.' Rianne Kooijman