Over en uit voor ontroostbaar KTP Nieuw-Roden

NIEUW-RODEN - Anticlimax, ontgoocheling, fikse kater en bittere pil. De geijkte termen streden vrijdagavond om voorrang bij KTP Nieuw-Roden.

In thuisbasis Sportcentrum Leek grepen de zaalvoetbalsters van Andy de Jong en Wiebe Kooiker naast de begeerde finale om de landstitel. Tegen vv Pernis werd het na verlenging 1-1. De bezoekers uit de regio Rotterdam, thuis al met 3-1 winnaar, benutten de strafschoppen beter. International Bianca Troost keerde de laatste inzet van Nikki Bosman. Eerder schoot Amber van der Donk naast. Amber Bandringa en Renée Huizinga bleken wel koelbloedig. Namens Pernis miste alleen Felicia Farhad Sedighi. Joukje van der Meer stopte haar penalty. Dat de keepster misschien wel de beste bij Nieuw-Roden was, zei feitelijk genoeg. De Noordenvelder brigade wist zich grote delen van de zenuwslopende ontmoeting geen raad met de druk. In de gewone competitie was Nieuw Roden met afstand de beste gebleken. Ook werd drie weken geleden de KNVB-beker gewonnen, toen Pernis na verlenging klop kreeg. Op die (eerste) hoofdprijs in de historie mag de club trots zijn. Met name bij teammanager Wiebe Kooiker kwam de uitschakeling hard aan. De assistent-trainer, sponsor, promotor en scout nam vijf jaar geleden het initiatief voor het ambitieuze project. Waarschijnlijk gaan alle vrouwen door en hetzelfde geldt vermoedelijk voor Andy de Jong.

Reëel

De oefenmeester toonde zich na afloop reëel. "Pernis is een goede ploeg en wij hebben gewoon te weinig gecreëerd", stelde hij. Voor circa 100 toeschouwers miste Pernis Suzanne Bakker, die als assistent-trainer verplichtingen bij Excelsior-Barendrecht (velderedivisie) had. Misschien kwam de absentie van de ‘libero’ het spel van het ervaren Pernis juist ten goede. Een vrije trap van de bezoekers belandde in de muur. Aan de andere kant richtte Martine Kooiker te onbesuisd. Toch kwam Nieuw-Roden op 1-0, want de solerende Renée Huizinga liet doelvrouwe Troost (20) kansloos. De balvaste international was de gevaarlijkste Drentse speelster. Ook na de pauze had het onrustig en soms slordig opererende Nieuw Roden geen moment greep op de partij. Ook Grytsje van den Berg kon ditmaal geen stempel drukken, al had een fraaie solo van de aanvoerster beter lot verdiend. Een Pernis-speelster redde in laatste instantie, want Troost was al gepasseerd. Met een ultieme redding voorkwam Joukje van der Meer dat Lenie Mendes Fernandes (één van de vier internationals) het evenwicht herstelde.

Donderspeech

Kort daarop kwam Amber Bandringa (KTP) hard ten val en hield Pernis-coach Sharon van Zadelhoff een ouderwetse donderspeech. Uitgerekend Van den Berg leed twee minuten voor tijd ongelukkig balverlies, dat door Jennifer Oliveira meedogenloos werd afgestraft (1-1). In de bloedstollende verlenging (2 x 5 minuten) was Martine Kooiker het dichtst bij een doelpunt door centimeters voorlangs te mikken. Strafschoppen waren onvermijdelijk en die bleken niet aan de blauwhemden besteed. Andy de Jong weigert te spreken van een verloren seizoen. "We hebben de beker gewonnen en in de gewone competitie zijn we overtuigend bovenaan geëindigd", benadrukte de trainer uit Nuis. Misschien is drie keer volgend jaar voor KTP Nieuw Roden scheepsrecht. Wessel Aslander